Örgüt kültürü ile girişimcilik yönelimi arasındaki ilişkide kuşakların rolü
The role of generations in the relation between organizational culture and entrepreneurial orientation
  1. Tez No: 601154
  2. Yazar: ARZU ŞAR İÇÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÇEMBERCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü, Girişimcilik Yönelimi, Kuşaklar, Organizational Culture, Entrepreneurial Orientation, Generations
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bireylerin bulundukları örgütte kendilerini anlamlandırmasını sağlayan ve onların inanç, düşünce ve davranış biçimlerini şekillendiren normlar ve değerler bütünü olarak tanımlanan örgüt kültürü kavramı, kuşaklar arası etkileşimle devam eden dinamik bir süreçle gelişmektedir. Literatür taramaları sonucunda, kuşaklar boyu örgüt kültürü ve işletmelerin sürdürülebilir rekabet avantajı sağlaması ve daha yaşayabilir hale gelmesi için kullanabilecekleri araçlardan birisi olan girişimcilik yönelimi arasındaki dinamikleri inceleyen deneysel araştırmaların sayısının oldukça az olduğu görülmüştür. Bu sınırlamaya değinmek için, bu araştırma, örgüt kültürü ile birlikte kuşaklar arası katılım ve girişimcilik yönelimi perspektiflerini benimsemiştir. Bu çalışmanın amacı, örgüt kültürü ile girişimcilik yönelimi arasındaki ilişkide kuşakların rolünü ortaya koymaktır. Bu amaçla ISO verilerine göre Türkiye'de faaliyet gösteren ilk 500 firma arasındaki 100 firmadan toplam 104 katılımcı ile literatürde kabul edilmiş ölçeklerin Türkçe'ye çevrilmiş anket uygulaması yapılmıştır. Araştırmada ölçeklerin geçerlilik ve güvenirlik testlerine tabi tutulduktan sonra kuşak farklılıklarının örgüt kültürü ile girişimcilik yönelimi arasındaki ilişkide anlamlı bir bir rolü olduğu sonucunun ortaya çıkıp çıkmadığı analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of organizational culture, as a set of norms and values that enable individuals to make sense of themselves in the organization and determines their belief, thinking and behavior, develops through a dynamic process that continues with intergenerational interaction. As a result of literature reviews, it is seen that there is a small number of empirical researches examining the dynamics between organizational culture and entrepreneurial orientation which is one of the tools that can be used to provide sustainable competitive advantage and become more viable. To address this limitation, this research has adopted perspectives of intergenerational participation and entrepreneurial orientation along with organizational culture. The aim of this study is to highlight the role of generations in the relation between organizational culture and entrepreneurial orientation. For this purpose, as per the data of ISO, among the top 500 companies operating in İstanbul with a total of 104 participants from 100 companies a survey accepted in the literature and translated into Turkish has been conducted. In the study, after the validity and reliability tests of the scales, it was analyzed whether the generational differences had a significant role in the relation between organizational culture and entrepreneurial orientation.