Örgütsel güç mesafesinin iç girişimcilik davranışları üzerindeki etkisinde yöneticiye duyulan güven
Trust in the manager in the effect of organizational power distance on intrapreneurship behaviors
  1. Tez No: 999525
  2. Yazar: LATİFE GÖZEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BUMİN ÇAĞATAY AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt içi girişimcilik, Örgütsel güven, Örgütsel güç, İç girişimcilik, Organizational entrepreneurship, Organizational trust, Organisational power, Intrapreneurship
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Örgüt kültürü, bir işletmenin üyeleri tarafından kabul edilen ve onların davranışlarını yönlendiren; düşünme biçimleri, duygusal tepkiler ve davranış kalıpları sonucunda oluşan değerler, normlar ve alışkanlıkların bütünüdür. Bu kültür, örgüt içerisindeki bireylerin inisiyatif alma, risk üstlenme ve yenilikçi davranış sergileme eğilimlerini doğrudan şekillendirmektedir. İç girişimcilik ise çalışanların mevcut örgütsel yapı içerisinde yeni fikirler geliştirerek süreçleri iyileştirme, hizmet kalitesini artırma ve ekonomik değer yaratma amacıyla fırsatları değerlendirme yeteneği olarak tanımlanmaktadır. İç girişimciler; yenilikçilik (yeni ürün ve hizmet geliştirme), risk alma (belirsizlik karşısında girişimde bulunma), özerklik (karar süreçlerinde bağımsız hareket edebilme) ve proaktiflik (gelecekteki fırsat ve sorunları önceden öngörerek harekete geçme) boyutlarıyla örgütlerin hizmet, ürün ve yönetim süreçlerine stratejik katkı sağlayan bireylerdir. Bu çalışmada, örgütsel güç mesafesi ile iç girişimcilik davranışları arasındaki ilişki ve bu ilişkide yöneticiye duyulan güvenin düzenleyici rolü incelenmiştir. Araştırma, İstanbul ilinde özel sağlık kurumlarında görev yapan 384 sağlık çalışanı ile yürütülmüştür. Veriler anket yöntemiyle toplanmış ve SPSS 24.0 programı aracılığıyla frekans, korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Elde edilen bulgular, örgütsel güç mesafesinin iç girişimcilik üzerinde negatif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Buna karşılık, yöneticiye duyulan güvenin yüksek olduğu durumlarda çalışanların yenilikçilik ve proaktiflik davranışlarının güçlendiği aynı zamanda güven temelli liderlik anlayışının iç girişimcilik kültürünün gelişmesine katkı sağladığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Organizational culture refers to the set of values, norms, and practices that are accepted by the members of an organization and that guide their behaviors, thinking patterns, emotional reactions, and behavioral tendencies. This culture directly shapes employees' inclination to take initiative, assume risks, and engage in innovative behaviors. Intrapreneurship is defined as employees' ability to identify and exploit opportunities within the existing organizational structure by developing new ideas, improving processes, enhancing service quality, and creating economic value. Intrapreneurs—through dimensions such as innovativeness (developing new products and services), risk-taking (acting despite uncertainty), autonomy (independent decision-making), and proactiveness (anticipating future opportunities and challenges)—make strategic contributions to organizational service, product, and management processes. In this study, the relationship between organizational power distance and intrapreneurial behaviors, as well as the moderating role of trust in managers in this relationship, was examined. The research was conducted with 384 healthcare employees working in private healthcare institutions in Istanbul. Data were collected through a survey method, and frequency, correlation, and regression analyses were performed using the SPSS 24.0 software. The findings indicate that organizational power distance has a negative and significant effect on intrapreneurship. Conversely, in cases where trust in managers is high, employees' innovativeness and proactiveness tend to strengthen; furthermore, trust-based leadership contributes to the development of an intrapreneurial culture within organizations.