Biyoekonomi ve tarım;konya'da tıbbi ve aromatik bitkilerin potansiyeli ve fırsatlar
Bioeconomics and agriculture: the potential and opportunities of medical and aromatic plants in konya
- Tez No: 601217
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN ARISOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Anason, Aspir, Haşhaş, Kimyon, Biyoekonomi, Konya, SWOT Analizi, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, Anise, Safflower, Poppy, Cumin, Bioeconomics, Konya, SWOT Analysis, Medicinal and Aromatic Plants
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Dünya üzerinde yaklaşık bir milyon bitki türü vardır ve bunların neredeyse yarısının faydası bilinmemektedir. Dünyadaki bitkilerin 3 bin kadarı tedavi ve sağlık hedeflenerek kullanılmaktadır. Son 20 yıldır başta batılı ülkeler olmak üzere birçok ülkede biyoekonomiye verilen önem artmaktadır. Türkiye, bulunduğu coğrafyada dört mevsimin yaşandığı bir ülkedir. İklim çeşitliliği sayesinde birçok bitki çeşidinin yetiştirilebilme olanağı vardır. Bu çalışmada, Konya ilinin ilçeleri itibariyle, Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin mevcut durumunun belirlenmesi ve Türkiye ekonomisine olan katkısı araştırılmıştır. Araştırma kapsamında anason, kimyon, haşhaş ve aspir bitkileri belirlenmiştir. Bu ürünleri üreten üreticiler ile 70 anket yapılmıştır. Araştırmada kapsamında değerlendirilen anket sonuçlarına göre üreticilerin, biyoekonomi kavramına yakın olmaları ve biyoekonomiyi destekleyen üretim anlayışına sahip olmaları umut vericidir. SWOT analizi ile bu sektörün gelişmesi için yapılması gerekenler tespit edilmiştir. Konya kırsalında Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, daha çok ilaç olarak bilinen bitkilerdir. Bu bitkiler, özellikle hastalıktan önce tedbir amaçlı ve hastalığın ilerlemesini engellemek için kullanılır. Bu bitkiler, sağlıklı yaşamı desteklemektedir. Ayrıca, kozmetikte ve beslenmede de kullanılmaktadır. Konya ilinde yapılan bu çalışma ile literatür ve veri eksiliğinin fazla olduğu bu alana katkı sağlanmıştır. Üreticilerin Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin biyoekonomik potansiyelini ve fırsatları gördükçe karlılıklarını artırabilecekleri anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
There are about one million plant species in the world and almost half of the themes benefit is unknown. Up to 3 thousand of the plants in the world are used for treatment and health. In the last 20 years, the importance given to bioeconomics has been increasing in many countries, especially in western countries. Turkey is a country that experiences four seasons in geography. Thanks to the climate diversity, many plant varieties can be grown. In this study, the districts of Konya as, determining the current status of Medicinal and Aromatic Plants and contribution to Turkey's economy have been investigated. Anise, cumin, poppy and safflower plants were selected within the scope of the research. 70 questionnaires were conducted with manufacturers producing these products. According to the survey results evaluated within the scope of the research, it is promising that the producers are close to the concept of bioeconomics and have an understanding of production that supports bioeconomics. The SWOT analysis identified the requirements for the development of this sector. In the countryside of Konya, Medicinal and Aromatic Plants is more commonly known as medicine. These plants are used especially for the prevention and prevention of disease progression before the disease. These plants support healthy living. It is also used in cosmetics and nutrition. This study conducted in the province of Konya contributed to this area where there is a lack of literature and data. It is understood that producers can increase their profitability as they see Medicinal and Aromatic Plants' bioeconomic potential and opportunities.