Kırıkkale ilindeki Sus scrofa türünün biyoekolojisi (Mammalia:Artiodactyla)
Bioecology of the wild boar (Sus scrofa) in Kırkkale province (Mammalia:Artiodactyla)
- Tez No: 136266
- Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN ALBAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Wild boar, Sus scrofa, Artiodactyla, Bioecology, Karyotype IV
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET KIRIKKALE İLİNDEKİ SUS SCROFA TÜRÜNÜN BİYOEKOLOJİSİ (MAMMALİA: ARTIODACTYLA) İNCİ, Sinan Kırıkkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi Danışman : Prof. Dr. İrfan ALBAYRAK Ağustos 2003, 77 sayfa Bu araştırma 2001-2003 yılları arasında Kırıkkale ilinden elde edilen 21 Sus ser of a örneğine dayanmaktadır. Biyolojik, ekolojik ve taksonomik özelliklerini ortaya koymak için Sus serofa'nm habitat, beslenme, kürk rengi, davranış, morfoloji, üreme ve karyolojisi ile ilgili araştırmalar yapılmıştır. Yaban domuzunun sık çalılık, ağaçlık, sulak ve ormanlık alanlarda yaşadığı ve yuvalarını dağ zirvelerine yakın sık çalılıklar içine yaptıkları tespit edilmiştir. Yaban domuzunun doğrudan av amacıyla ve tarım ürünlerine zarar verdiği için öldürüldüğü saptanmıştır. Arazi çalışmaları sırasında yaban domuzunun kasım-aralık aylarında kızışma dönemine girdiği, aralık ve ocak aylarında çiftleştiği, nisan ve mayıs aylarında ise yavruladığı ve yılda yaklaşık 3 ilâ 9 yavru meydana getirdiği saptanmıştır. Sus ser ofa' da diploid kromozom sayısı 38, temel kromozom kol sayısı 64, otozomal kromozom kol sayısıise 60 olarak kaydedilmiştir. Sus scrofa'nm aşın av baskısı nedeniyle hızla azalmakta olan bir tür olduğu belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Wild boar, Sus scrofa, Artiodactyla, Biyoekoloji, Karyotip
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BIOECOLOGY THE OF WILD BOAR (SUS SCROFA) IN KIRIKKALE PROVINCE (MAMMALIA: ARTIODACTYLA) ÎNCİ, Sinan Kırıkkale University Graduate School Of Natural and Applied Sciences Deparment of Biology, M. Sc. Thesis Supervisor : Prof. Dr. İrfan ALBAYRAK August 2003, 77 pages This study was based on 21 Sus ser of a specimens obtained from the Kırıkkale province between 2001 and 2003. Habitat, feeding, fur colour, behaviour, morphology, breeding and karyology of Sus scrofa specimens were investigated to find out their biologic, ecologic and taxonomic features. Sus scrofa was generally lives in dense thickets, forests, and places with water, and some trees, and build its nests into dense thickets near to the mountain summit. It was found that wild boar is killed for its damage to agricultural products and hunting. During the field studies, it was found that wild boar enters into courtship period between December and November, and mating period between December and January. The female and gives birth approximately 3 to 9 piglets in a year between April and May. It was recorded that the diploid chromosome number of Sus scrofa is 38, the fundamental 111chromosome number 64, the number of autozomal arms 60. It was determined that the population of Sus scrofa have been decreasing because of over hunting.