Taşımalı eğitimle öğrenim gören öğrencilerin ebeveynlerinin beslenme hakkındaki görüşlerinin incelenmesi
Parents of transported education students and analysis of their views on nutrition
- Tez No: 601227
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESRİN TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Eğitim ve Öğretim, Nutrition and Dietetics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ebeveyn, Taşımalı Eğitim, Beslenme, İlkokul, Ücretsiz Yemek, Parents, Transported Education, Nutrition, Primary School, Free Meal
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu tez çalışmasında, taşımalı eğitim gören ilkokul öğrencilerinin beslenmeyle ilgili olarak ebeveynlerinin bilgi durumlarını incelemek amaçlanmıştır. 2018–2019 eğitim-öğretim yılında yürütülen araştırmanın çalışma grubunu Rize ilinde taşımalı eğitim veren ilkokullardaki öğrencilerin ebeveynleri oluşturmaktadır. Araştırmada 21 maddeden oluşan ve araştırmacı tarafından geliştirilen“Taşımalı Eğitim Yapan İlkokullardaki Ebeveynlerin Beslenmeyle İlgili Görüş Anketi”kullanılarak ebeveynlerin beslenme hakkında görüşleri alınmıştır. Ebeveynlerin verdikleri cevaplar frekans ve yüzde değer olarak alınmış, daha sonra betimsel olarak analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda taşımalı eğitim yapan ilkokullardaki ebeveynlerin çocuklarıyla beslenme hakkında iletişimlerinin iyi olduğu belirlenmiştir. Ayrıca araştırmaya katılan ebeveynlerin yarısından fazlası çocuklarının her sabah kahvaltı yapdıklarını belirtmiştir. Okullarda verilen yemek listelerini ebeveynlerin takip etmediği belirlenmiştir. Bu kapsamda ebeveynlere uzman kişiler tarafından beslenme eğitimi verilmesi, okullarda verilen ücretsiz yemek listesinin takip edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to analyze the knowledge of parents about nutrition. They are the parents of children in transported education. The parents of primary school students in transported education in Rize constitute the study group of this research conducted in the 2018-2019 academic year. In this study, opinions of parents about nutrition were taken. Questionnaire was made to determine these opinions. It consists of 21 items and was developed by the researcher. The descriptive analyzes of the questionnaire included the responses as frequency and percentage values from the parents. It was determined that, these parents, who were the subject of the study, had good communication with their children about nutrition. The number of parents stating that their children have breakfast each morning makes up more than half of the respondents. Advice on follow up the free meal list given to parents in schools and the suggestion that nutrition training shold be provided by experts, as a result of the fact that they don't follow these list.