Öğretmenlerin eğitime inanma düzeyleri ile işe bağımlılık düzeyleri arasındaki ilişki: Kahramanmaraş ili örneği
Teachers believing in education relationship between work dependence levels: Example of Kahramanmaraş province
- Tez No: 601232
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERKAN HASAN ATALMIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitime İnanma, İşe Bağımlılık, İşkoliklik, Öğretmen, Eğitim, Believe in Education, Work Dependency, Workalism, Teacher, Education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmanın amacı; öğretmenlerin eğitime inanma düzeyleri ile işe bağımlılık düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Nicel bir çalışma olan araştırma, ilişkisel tarama modelinde desenlenmiştir. Araştırmanın evrenini 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Kahramanmaraş ili ve bu ile bağlı 11 ilçede bulunan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapmakta olan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise evren içerisinden basit seçkisiz örnekleme yöntemiyle seçilen 707 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Akın ve Yıldırım (2015) tarafından geliştirilen“Öğretmenlerin Eğitime İnanma Düzeyleri Ölçeği”, Robinson (1989) tarafından geliştirilen ve Apaydın (2011) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“İşe Bağımlılık Ölçeği”ve araştırmanın amaçlarına yönelik hazırlanan ve araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizi için SPSS 22.0 programının kullanıldığı çalışmada, öğretmenlerin eğitime inanma düzeyleri ile işe bağımlılık düzeyleri arasındaki ilişkiyi bulmak için Pearson Korelasyon Analizi kullanılmış ve bu ilişkinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı bulunmuştur. Ayrıca çalışmada katılımcıların eğitime inanma düzeyleri ile işe bağımlılık düzeylerinin demografik özelliklere değişip değişmediğini bulmak için Levene's Testi, Bağımsız Gruplar için t-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi(ANOVA), Mann Whitney-U Testi ve Kruskal Wallis-H testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda, katılımcıların eğitime inanma düzeylerinin sadece kurum düzeyi ve yerleşim yeri birimi türü değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar gösterdiği bulunmuştur. Bununla birlikte, katılımcıların işe bağımlılık düzeylerinin hiçbir demografik değişkene göre anlamlı bir şekilde değişmediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between teachers belief in education and their levels of work dependency. The research, which is a quantitative study, was designed in a relational desriptive model. The population of the study consists of pre-school, primary, secondary and high school teachers and school administrators of the Ministry of National Education in Kahramanmaraş province and its 11 districts in the 2018-2019 academic year. The sample of the study consists of 707 teachers selected randomly. In this stuy,“Teachers' Levels of Believe in Education Scale”developed by Akın and Yıldırım (2015) ,“Work Dependency Scale”developed by Robinson (1989) and adapted into Turkish by Apaydın (2011), and“Personal Information Form”prepared by the researcher were used as data collection tools. Using the SPSS 22.0 program for analysis of the data, Pearson correlation analysis was used to find the relationship between teachers' levels of belief in education and levels of work dependeny, and it was found that this relationship was not statistically significant. In addition, Levene's Test, Independent Sample t-Test, One-Way Analysis of Variance, Mann Whitney-U Test, Kruskal Wallis-H test were used to find out whether the participants' levels of believe in education and work dependency levels changed according to their demographic characteristics. The findings showed that participants' levels of believe in education changed significantly according to only institution level and settlement type. However, it was found that the levels of work dependency of the participants did not change significantly according to any demographic variables.