Yöneticilerin yönetim tarzlarının çalışanların iş tatmini ve örgütsel bağlılıklarına etkisi: Buna yönelik bir uygulama
The effect of managers management styles on work satisfaction and organizational commi̇tment of employees: A practice for i̇t
- Tez No: 601233
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetici, Yönetim tarzı, İş tatmini, Örgüt, Örgütsel Bağlılık, Manager, Management Style, Job satisfaction, Organization, Organizational Commitment
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 330
Özet
Yüzyıllar içerisinde yaşanan teknolojik, ekonomik, sosyo-kültürel değişimler neticesinde, insan kaynağının etkin ve verimli olarak kullanılabilmesi adına oluşturulan modellerin yönetimin varolduğu her alanda uygulanabilmesi için bir arada bulunan bireylerin süreçler içerisindeki rollerine göre teorik bilgiyi anlaması ve uygulayabilmesi önemlidir. Yönetimin gerçekleştiği her yerde, bireylerin yetkinliklerine göre yer edinmesi ve bunun operasyonel yapının ihtiyaçlarını karşılaması, örgütler açısından büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda hiyerarşik yapının şekillenmesi sonucunda oluşan örgütsel yapının operasyonel süreçlerdeki işlevselliğini oluşturmaya yönelik, stratejiler ve metodolojiler geliştirilmiştir. Günümüzde geleneksel yönetim anlayışının yerini alan modern yönetim anlayışını bütünsel olarak ele alan operasyonların başarısı, kendini revize edebilen yöneticilere bağlıdır. Yöneticilerin yönetsel eylemlerdeki başarısının oluşturulmasında ise sadece maddi kaynakların etkin kullanımı yeterli olmamaktadır. Bunun yanı sıra her örgüt açısından ayrı önem taşıyan işgören yani insan faktörünün yönetiminin de etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. İşgörenlerin örgütler açısından taşıdığı önemin anlaşılması, onların iş tatmini ve örgütsel bağlılığın oluşturulmasına yönelik çalışmaların önemini de ortaya çıkarmıştır. Bu bağlamda iş tatmini ve örgütsel bağlılık unsurlarını temel alan birçok bilimsel araştırma yapılmıştır. Bu unsurlara yönelik olarak yapılan akademik araştırmalar ve bilimsel verilerden faydalanmak konu ile ilgili daha gerçekçi, uygulanabilir ve kalıcı yöntemleri belirlemeye yardımcı olacaktır. Bu araştırmanın amacı, yöneticilerin yönetim tarzlarının çalışanların iş tatmini ve örgütsel bağlılıklarına etkisini inceleyerek belirlemektir. Belirtilen çalışma amacına yönelik olarak bir model geliştirilmiş ve hipotezleri kurulmuştur. Çalışmanın teoriye dayalı kısmında, yöneticilerin yönetim tarzı, çalışanların iş tatmini ve örgütsel bağlılıklarına etkisi ayrıntılı bir şekilde açıklanmış, ampirik kısmında perakende sektöründe çalışan yönetici ve işgörenlerin düşüncelerini kapsayan ankete yer verilmiştir. Ankete katılım gösteren ve çeşitli birimlerde çalışan işgörenlerin yöneticilerin yönetim tarzına bağlı olarak gelişen iş tatmini ve örgütsel bağlılık ilişkisi belirlenmiş, iş tatmini ve örgütsel bağlılık düzeylerinin demografik değişkenlere göre oluşumu incelenmeye çalışılmıştır. Yapılan araştırma ve analizlerin sonucuna bağlı olarak yöneticilerin yönetim tarzının, çalışanların iş tatmini ve örgütsel bağlılığıyla ilişki içerisinde olduğu gözlemlenmektedir.
Özet (Çeviri)
As a result of technological, economic and socio-cultural changes experienced over the centuries,it is important to understand and apply theoretical information forinviduals that is all together in process according to their roles of applying the created models for using human resource effectively and efficiently on all round that management takes place. Wherever management is actualising, strategies and methodologies have been developed regarding the functionality of the structure in the operational processes, which are formed as a result of the formation of the hierarchical structure according to the needs of the operational structure, and employing of individuals according to their competencies. The success of the operations that approach modern management mentality as a whole,which it replace of traditional management mentality, depends on the managers that can adapt himself. The purpose of this study id the determine the effects of the management styles of the managers on the job satisfaction and organizational commitment on the employees. A model was developed and hypotheses were established fort he purpose of the study. In the theoretical part of the study, the management style of managers, the effect on employees on job satisfaction and organizational commitment are explained in detail.In the emprıcal part, a survey covering the opinions of managers and employees working in the retail sector is included. The relationship between job satisfaction and organizational commitment developed according tothe management style of the managers participating in the survey and working in various units was determined, the formation of job satısfaction and organizational commitment levels according to demographic variables was studied to be examined. Depending on the results of the research and analysis, it is observed that the management style of the managers is in relation to the job satisfaction and organizational commitment of the employees.