Çift- çift 80-88Zr izotoplarının yapısal davranışlarının incelenmesi
The investigation of the structural behavi̇ors of the even- even 80-88Zr isotopes
- Tez No: 601287
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT BÖYÜKATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Etkileşen Bozon Modeli–1 (IBM–1), Enerji Seviyesi, B(E2) Elektromanyetik Geçiş Olasılıkları, Interaction Boson Model-1 (IBM-1), Energy Level, B(E2) Electromagnetic Transition Probabilities
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmada, nükleer kararlılık kuşağının A ~ 80 bölgesinde yer alan Zirkonyum çekirdeğinin çift-çift 80Zr, 82Zr, 84Zr, 86Zr, 88Zr izotoplarının yapısal özellikleri Etkileşen Bozon Modeli–1 (IBM–1) ile incelendi. Öncelikle, bu izotopların yapısal davranışları hakkında fikir sahibi olmak için enerji spektrumlarının temel bantlarında yer alan uyarılmış ilk iki enerji seviyenin oranları hesaplandı. Sonrasında, incelenen izotopların davranışların göre uygun model Hamiltonyeni oluşturuldu. Kullanılacak olan Hamiltonyen parametreleri fit edilerek ve bunları PHINT bilgisayar kodunda kullanarak hesaplamalar gerçekleştirildi. Her bir izotop için fit edilen parametre seti kullanılarak enerji seviyeleri ve B(E2) elektromanyetik geçiş olasılıkları hesaplandı. Son olarak, hesaplamalardan elde edilen sonuçlar deneysel veriler ile karşılaştırıldı ve sonuçların uyumlu olduğu gösterildi.
Özet (Çeviri)
In this study, the structural properties of the even-even 80Zr, 82Zr, 84Zr, 86Zr, 88Zr isotopes of the Zirconium nucleus located in the region A~80 of the nuclear chart were investigated within the Interaction Boson Model-1 (IBM-1). Firstly, the energy ratio of the first two excited states in the ground state bands of this isotopes were calculated to have an idea about their behavior. Later, the convenient model Hamiltonian was formed according to the behavior of the investigated isotopes. The calculations were performed by fitting Hamiltonian parameters and by using them in the PHINT computer code. The energy levels and the B(E2) electromagnetic transition probabilities were calculated by using the fitted parameter sets for each isotopes. Then, the results obtained from the calculations were compared with the experimental data and the results were shown to be in good agreement.