Al, Ni ve Ti intermetaliklerin mekanik alaşımlandırma yöntemi ile üretimi ve yapısal karakterizasyonu
Production and structural characterization of Al, Ni and Ti intermetalics by mechanical alloying method
- Tez No: 601305
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESEN DAĞAŞAN BULUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: İntermetalikler, Mekanik Alaşımlandırma, Gezegen Tip Öğütücü, Intermetallics, Mechanical Alloying, Planetary Ball Mill
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada Al-Ni, Ni-Ti, Al-Ti ve Al-Ni-Ti intermetalikleri bilyalı değirmen yardımıyla mekanik alaşımlandırma yöntemiyle üretilmiştir. Tane boyutu ve dağılımı açısından homojen bir yapının elde edilmesi amaçlanmıştır. Mekanik alaşımlandırma işlemi gezegen tip öğütücüde yapılmıştır. 2 adet 20 mm ve 26 adet 10 mm WC bilya ve 250 ml hacme sahip WC hazne kullanılarak öğütme yapılmıştır. Öğütme işlemi argon gazı atmosferinde gerçekleştirilmiştir. Her numune için öğütme hızı, öğütme saatleri, şarj oranı, öğütme sıcaklığı ve hazne hacmi sabit tutulmuştur. FE-SEM ve XRD analizleri yapılan numunelerin, FE-SEM görüntülerinden tane boyutu analizleri, XRD sonuçlarından XRD grafikleri hazırlanarak karşılaştırma yapılmıştır. FE-SEM görüntüleri kullanılarak yapılan tane boyutu analizleri, artan öğütme süresinin tane boyutunu düşürdüğünü göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, Al-Ni, Ni-Ti, Al-Ti and Al-Ni-Ti intermetallics are produced by mechanical alloying method with the help of ball mill. It was aimed to obtain a homogeneous structure in terms of grain size and distribution. Mechanical alloying process will be done in planetary type grinder. Grinding was made using 2 pieces of 20 mm and 26 pieces of 10 mm WC balls and 250 ml of WC cups. The grinding was carried out in an argon atmosphere. For each sample, the milling speed, milling hours, charge rate, milling temperature and chamber volume was kept constant. Samples done FE-SEM and XRD analysis grain size analysis were prepared by FE-SEM images and XRD graphics were prepared by XRD results and comparing. Grain size analysis done using FE-SEM images showed that increased grinding time decreases grain size.