Hasan Ali Yücel'in Milli Eğitim Bakanlığı döneminde ortaöğretimde gerçekleştirilen tarih eğitimi
The education of history realized in secondary Education During to Ministry of Hasan Ali Yücel
- Tez No: 601329
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CENGİZ ŞAVKILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
- Anahtar Kelimeler: Hasan Ali Yücel, Ortaöğretimde Tarih Eğitimi, Hümanizm, Türk Hümanizmi, Hasan Ali Yücel, History Education In Secondary Education, Humanism, Turkish Humanism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Tek parti rejiminin son Milli Eğitim Bakanı olarak 1938-1946 yılları arasında 7 yıl 7 ay gibi uzun bir süre Milli Eğitim Bakanlığı yapan Hasan Ali Yücel, Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün desteği ile kültürel alanda ve eğitim alanında birçok yeniliğe imza atmış, felsefe, edebiyat ve sanat alanında klasikleşmiş eserlerin tercüme edilmesine yönelik olarak sistemli ve esaslı çalışmaların yanı sıra konservatuvar kurulması, Türkiye'deki neşir çalışmalarının geliştirilmesi, kurulmasından kapatılmasına kadar tartışmalara ve eleştirilere neden olan ve sonrasında çok ses getiren köy enstitülerinin açılması Yücel'in Milli Eğitim Bakanlığı döneminde gerçekleştirilmiştir. Hasan Ali Yücel'in Milli Eğitim Bakanlığı döneminde eğitim ve kültür politikasında hümanizma telakkisi etkisini göstermeye başlamış, bu anlayış Türk hümanizması olarak karşılığını bulmuştur. Türk Hümanizması, Yücel'in bakanlığı dönemine kadar yapılması planlanan veya yapılmaya başlanan düzenli, şümullü ve her birinin bir diğerini tamamlayacak şekilde faaliyete geçirildiği bir dönem olarak ifade edilebilir. Bu dönemde 1930'lu yıllardan itibaren başlayan tercüme ve neşriyat çalışmaları, birbirini tamamlayan bu bütüncül düşüncenin en somut göstergesi olarak ifade edilebilir. Millî Şef İsmet İnönü, kalkınmayı bir kültür politikası olarak görmüş, eğitim ve kültür politikasında hümanist eksenli anlayışın bir yansıması olarak Avrupa uygarlığına ulaşmanın eski Yunan'ın temel alınarak olabileceği fikri kabul edilmiş, buna bağlı olarak Yunan ve Roma tarih ve uygarlığına ait konuların ortaöğretim tarih ders programlarında yoğunlukta olduğu görülmüştür. Bu dönemde Atatürk'ün“millî-millîlik”eksenli politikası geri plana itilmiş,“hümanizma”telakkisi ön plana çıkmıştır. Hasan Ali Yücel'in Milli Eğitim Bakanlığı döneminde ortaöğretimde tarih eğitimini kapsayan bu araştırmanın çalışma alanı; Yücel'in bakanlığı döneminde ortaokul ve liselerde tarih eğitimi, tarih ders çizelge ve programları, kongre ve şûralar ile köy enstitülerinin çalışmaları ve kapatılmaları ile sınırlandırılmıştır. Sonuçta eğitim alanındaki gelişmenin eski Yunan'a inerek gerçekleşeceği, Avrupa'nın eski Yunan'a dayanarak geliştiği, buna bağlı olarak hümanizm anlayışının kültürel ve eğitim alanlarında etkili olduğu ve Türk Hümanizması olarak karşılığını bulduğu, buna bağlı olarak ortaöğretimde tarih derslerinde hümanizm anlayışının etkisiyle Yunan ve Roma derslerinin ağırlıklarının arttırıldığı ve dolayısıyla ayrıntılı olarak işlendiği, buna karşılık Türk tarihi derslerinin daha az ve genel bir perspektifle öğrenciye gösterildiği görülmüştür. Bu dönemde klasiklerin tercümesinden neşir faaliyetlerine, klasik dil eğitimi veren okulların açılmasına, Ankara Üniversitenin kurumlaşmasına, özellikle Yücel ile özdeşleşmiş olan köy enstitülerine, Yücel'in kendi eserleri ve günlük gazete yazılarına varıncaya kadar birçok faaliyet gerçekleştirilmiştir. Hasan Ali Yücel, Milli Eğitim Bakanlığı döneminde önemli çalışmalara imza atmıştır. Hümanizm anlayışı, tepkilerin artmasıyla birlikte 1946 yılından itibaren CHP tarafından da terk edilmiş, 1950'li senelerden başlayarak tekrar ortaokul ve liselerde Türk tarihine ait ders ağırlığı arttırılmaya başlanılmış, sonraki senelerde de Tarih öğretiminde Türk tarihi arttırılarak devam ettirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Hasan Ali Yücel, who served as Minister of National Education for a period of 7 years and 7 months between 1938 and 1946 as The Last Minister of National Education of the single party regime, has made many innovations in the cultural and educational field with the support of President Ismet Inönü, and has established a conservatory in addition to systematic and, the opening of the village institutes, which caused controversy and criticism from its establishment until its closure, was carried out during Yücel's Ministry of National Education. During Hasan Ali Yücel's Ministry of National Education, the concept of humanism began to show its effect in education and Culture Policy, and this understanding has found its value as Turkish humanism. Turkish Humanism can be expressed as a period in which the period of the Ministry of Yücel was planned or started to be carried out in order to complete one another, and each was put into operation in such a way as to complement the other. In this period, the translation and publishing works that started from the 1930s can be expressed as the most concrete indication of this complementary holistic thought. National chief Ismet Inonu was seen as a cultural policy development, education and culture in the politics of the humanist approach is a reflection of the axes of ancient Greece to European civilization could be accepted based on the idea that, accordingly, the subjects of history and civilization Greek and Roman history, it was seen that the intensity of secondary school curriculum. In this period, Atatürk's“National-national”axis policy was pushed back and the“humanism”concept came to the fore. The scope of this research, which covers history education in secondary education during Hasan Ali Yücel's Ministry of National Education, was limited to history education in secondary schools and high schools during Yücel's Ministry, history lesson schedules and programs, Congress and councils, and village institutes. As a result, the development in the field of Education will come down to ancient Greece, Europe has developed based on Ancient Greece, accordingly, the understanding of humanism is effective in cultural and educational fields and has found its value as Turkish Humanism, accordingly, the weight of Greek and Roman lessons has been increased with the influence of humanism in history courses in secondary education, and therefore, It has been observed that Turkish humanism has gained its value, that the Greek and Roman classes have been increased in weight and thus processed in detail by the influence of humanism in the history courses in secondary education, and that Turkish history courses have been shown to the student with a lesser and general perspective.During this period, many activities were carried out, from the translation of classics to the activities of neşir, the opening of schools providing classical language education, the institutionalization of Ankara University, especially the village institutes identified with Yücel, Yücel's own works and daily newspaper articles. Hasan Ali Yücel has done important work during the period of the Ministry of National Education. The concept of humanism has been abandoned by the CHP since 1946, with the increase of reactions, and the weight of Turkish history lessons has been increased in secondary schools and high schools since the 1950s, and Turkish history has been increased in history teaching in the following years.