Hasan Ali Yücel'in Milli Eğitim Bakanlığı döneminde ortaöğretimde gerçekleştirilen türk dili ve edebiyatı eğitimi
Hasan Ali Yücel's Ministry of Education during the Turkish language and literature is done in secondary education
  1. Tez No: 228415
  2. Yazar: AYHAN UÇAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ YAKICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hasan Ali Yücel, Köy Enstitüleri, edebiyat müfredat programları, edebiyat ders kitapları, öğretmen yetiştirme sistemi, Hasan Ali Yucel, Village of İnstitue, literature curriculum, Literature Textbooks, teacher training system
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Tezimizin ilk bölümünde eğitim ve edebiyat dünyamızda önemli bir yeri olan Hasan Ali Yücel'in hayatı, edebi kişiliği, dil ve edebiyat hakkında görüş ve düşünceleri ile beraber Maarif Vekilliği dönemindeki çalışmalarını kısaca anlattık. Hayatının ilk günlerinden itibaren kişiliğinin oluşmasına etki eden olaylarla birlikte ruh ve düşünce dünyasında edebiyatın anlamını ve Türk dilinin işlevini tesbit ettik.Tezimizin ikinci bölümünde ilk bölümün bilgi ve birikimleri ışığında; Yücel Dönemindeki Türk dili ve edebiyatı derslerinde; ders ortamının değişkenlerinden olan ve amaçlara ulaşılmada sonucu en çok etkileyen başlıca ders kitaplarını, gelişim çizgisiyle beraber müfredat programlarını, yetişme şartları içinde edebiyat öğretmenlerini ele aldık.Sonuç olarak; Yücel Döneminde orta öğretimdeki edebiyat derslerini, ona etki eden ders içi ve ders dışı öğelerle birlikte değerlendirerek edebiyat derslerinin önemi ve amaçlarının öğrenciye zevkli ve etkili bir şekilde kazandırılmasına yönelik yapılacak çalışmalar doğrultusunda; doğru, kalıcı, etkili kararlar alınması ve çalışmalar yapılması için bir dönemi gözler önüne serdik.
Özet (Çeviri)
In the first chapter of the thesis,we briefly explain Hasan Ali Yücel?s life shortly,his literary personality,his views and thoughts about language and literature;and his Works when he was at the Ministry of Education;who has an important role in our world of education and literature.We determine that the events which influence on his personality from his early life; and the meaning of the literature and the function of Turkish Language in his spiritual thought world.In the second chapter,we deal with the principal course boks,affecting the result most in order to achieve the goals,the curriculums in the progress line and the teachers of literature in the growing conditions in the courses of Turkish Language and Literature in Yücel?s period with the help of informations and accumulations of the first chapter.Consequently, we exhibit a period to make the true decisions about on the subject about the studies in order to have the students get the importance and the goal of the courses of literature with the help of all the things inside or outside the courses of literature of secondary education in Yucel?s period.