The reasons of choice of students changing countries in the scope of Erasmus program and the analysis of the difficulties encountered by the students according to demographic properties
Erasmus programı kapsamında ülke değiştiren öğrencilerin tercih nedenleri ve karşılaştıkları güçlüklerin demografik özelliklere göre analizi
- Tez No: 601347
- Danışmanlar: PROF. DR. GENCER ELKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Erasmus, Social environment, Difficulties, Preferences
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada, Kafkas Üniversitesi Erasmus Değişim Programından faydalanarak başka ülkelere giden öğrencilerin ülke tercih nedenleri, gittikleri ülkelerde karşılaştıkları güçlükler ve bu güçlüklerin demografik özelliklerle ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, Kafkas Üniversitesi'ndeki Erasmus Değişim Programından faydalanmış olan 50 öğrenciye demografik özellikler, ülke tercihleri ve karşılaştıkları zorluklarla ilgili sorular içeren bir anket uygulanmıştır. Sonuçlar Frekans ve çapraz tablo yöntemleri ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, Erasmus Değişim Programına katılan tüm üniversite öğrencilerinin demografik özellikleri benzerdir. Erasmus Değişim Programında ülke seçiminde tercih önceliği, üniversiteler arasında yapılan anlaşmalar ve prosedürler ile sınırlıdır. Ayrıca, araştırma sonuçlarına göre; kültürel veya sosyal faktörler sosyal teorilerde ifade edildiği kadar önemli bir değer aralığında çıkmamıştır. Öğrenciler genellikle seçimlerini, üniversitenin verdiği olanaklara göre yapmaktadır. Erasmus Programında öğrencilerin çoğu gitmiş oldukları ülkelerde kültürel, dinsel veya sosyal sorunlar yaşamamıştır. Sadece günlük alışkanlıklar ve uygulamalar konusundaki sorunların değer aralığı yüksek olup, bu değer aralığı da katılımcıların yarısından fazla değildir. Sonuç olarak, Erasmus Değişim Programlarından faydalanan öğrencilerin ciddi yönelim problemlerinin olmadığı ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been aimed to examine the reasons of country preference, difficulties faced in these countries and the relationship between these difficulties and demographic characteristics of the students who go to other countries by benefiting from Kafkas University Erasmus program. For this purpose, a questionnaire was applied to 50 students benefited from Erasmus Exchange Program at Kafkas University including demographic characteristics, country preferences and difficulties faced by these students. Results were analyzed by frequency and cross-table methods. According to the results of the study, the demographic characteristics of all university students participating in the Erasmus Exchange Program were similar. In Erasmus Exchange Program, the priority for choosing a country is limited to the agreements and procedures made between universities. In addition, according to the results of the research; cultural or social factors are not as important as they are expressed in social theories. Students usually make their choices based on the opportunities offered by the university. Most of the Erasmus students did not experience cultural, religious or social problems in their host countries. Only the problems related to daily habits and practices are high and the value range is not more than half of the participants. As a result, it can be stated that students who benefit from Erasmus Exchange Programs did not have serious orientation problems.