Yüksek riskli yenidoğan ve infantlarda beyin sapı işitsel uyarılmış potansiyeller odyometrisi ile işitme taraması uygulaması
- Tez No: 60135
- Danışmanlar: PROF. DR. M. FİKRET ÇETİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Neonatal işitme taraması, yüksek risk kriterleri, beyin sapı işitsel ranlmış potansiyeller odyometrisi. m, Newborn hearing screening, high risk criteria, brainstem evoked response diometry. IV
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET Amaç: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde doğmuş, işitme açısından jksek riskli olduğu kabul edilen yenidoğan ve infantlarda işitme taraması yaparak bu îbeklerdeki işitme kaybı insidansını belirlemek; aynı çağdaki işitme açısından risk taşımayan ığlıklı bebeklerle kıyaslayarak BERA dalga latans anomalilerini araştırmak ve BERA'nın bu )nudaki rolünü incelemek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Aralık - 1995 ile Haziran - 1997 tarihleri arasında sürdürülen bu dışmada 64 bebeğe bilateral BERA testi yapılarak toplam 210 kayıt incelendi. Çalışmaya dahil lilen bebeklerin 34 'ü yüksek risk grubunu (grup-1), 30' u da sağlıklı kontrol grubunu (grup-2) uşturdu. Yüksek risk grubundaki yenidoğan ve infantlar JCIH - 94'de belirtilen yüksek risk iterleri dikkate alınarak seçildi. Yüksek risk grubunun çoğunluğunu (58.82) exchange yapılmış perbilirubinemili bebekler oluştururken, düşük doğum ağırlığı (5), düşük Apgar skoru (3), ıkteriyel menenjit (3) ve pozitif aile öyküsü (1) diğer risk faktörleriydi. Bulgular: Yüksek risk grubundaki 4 bebekte (% 1 1.76) ileri derecede işitme kaybı tesbit lildi. Geri kalan bebeklerde ise sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırıldığında I. ve V. dalga tansları ile III-V interpik latansı ortalama değerlerinde uzama, I-III interpik latansında ise salma tesbit edildi. Student-t testi ile istatistiki analiz yapıldığında sonuçlar anlamlı bulundu. Sonuç: İşitmenin normal olması konuşma ve oral lisanın gelişimi için çok önemli olduğundan işitme kaybı olan infantlann 3 aydan önce identifikasyonu ve 6 aylıkken de habilitasyona başlanması gerekmektedir. İşitme kaybı açısından yüksek risk faktörlerinin iyi linmesi ve bu riskleri taşıyan infantlara işitme taraması uygulanması, işitme kaybı olan ıcuğun erken identifikasyonunda çok önemlidir ve BERA bu amaçla kolaylıkla uygulanabilen güvenilir bir testtir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HEARING SCREENING OF HIGH RISK NEWBORNS AND INFANTS WITH BRAINSTEM EVOKED RESPONSE AUDIOMETRY Purpose: This study was planned to investigate the hearing status and brainstem evoked sponse audiometry (BERA) latency abnormalities of high risk newborns and infants born at ukurova University, Medical Faculty for the comparison of their findings with healthy jwborns and infants and to determine the predictive value of BERA. Material and Method: From December 1995 to June 1997, 210 BERA were recorded 64 newborns and infants. Of these 64, 34 patients had high risk for hearing loss according criteria of JCIH-94. Thirty babies were healthy and at no risk for hearing and served as »ntrol group. The babies at the high risk group included 22 hyperbilirubinemia required change transfusion, 5 low birth weight, 3 low Apgar scores, 3 bacterial meningitis and 1 »sitive family history. Results: Four patients ( 1 1.76 %) at high risk group had severe sensory hearing loss. In maining patients at high risk group, the wave I and wave V peak latencies, and the wave III-V terpeak latency were significantly prolonged; whereas the wave I-III interpeak latencies were ortened. There was a statistical significance between control group and high risk group tudent-t test). Conclusion: Normal hearing is critical for speech and oral language development. All fants with hearing loss should be identified before 3 months of age, and receive intervention ' 6 months of age. Recognition of risk factors for the babies with hearing loss allows their reening in the newborn units before discharge from the hospital. The BERA appears to be a ;ry sensitive and excellent method for newborn and infant hearing screening.