Av yönetim bilgi sisteminde av, avcı ve avlak özellikleri: Burdur ili örneği
Characteristics of hunter, hunt and hunting ground in hunt management information system: Burdur province example
- Tez No: 601394
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENGÜL AKSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Av yönetimi bilgi sistemi, Avcı, Avlak, Burdur 2019, 62 sayfa, Hunt management information system, Hunter, Hunt, Hunting, Burdur 2019, 62 pages
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Araştırma Avcı Bilgi Sisteminde (AVBİS) kayıtlı bilgiler ışığında il genelinde av, avcı ve avlak özellikleri ile anket verileri ışığında AVBİS sistemine avcıların bakışı değerlendirilmiştir. Sistemde yer alan av avcı ve avlaklara ait bilgiler ülkemizin başarılı ve sürdürülebilir bir av ve yaban hayatı politikasının oluşturulup geliştirilmesi için en önemli kaynaklardan biridir. Bu kapsamda avcı, avlak ve avlanılan hayvan sayısı ile ilgili bilgiler sistemden alınmış, elde edilen verilerin kıyaslanmasında ortalamalar Anova-Duncan ile gruplandırılmış, istatistiksel önem dereceleri belirlenmiş ve bulgular halinde sunulmuştur. Yerel ve genel avlanma yüzdeleri bazında anket sonuçlarına göre en yüksek avlanma oranına sahip hayvan türleri güvercin ve kınalı keklik olarak bulunmuştur. Avcıların en çok tercih ettikleri avlaklar ise Pamucak, Tefenni ve Kestel, avlaklarının diğer avlaklara göre daha çok tercih edilen avlaklar olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte sistemin avantaj ve dezavantajları belirlenmiş, sistemi iyileştirmeye yönelik öneriler sunulmuştur. Avcılar ile yüz yüze görüşülerek anket yolu ile veriler toplanmış ve elde edilen bulguların sistemden elede edilen bulgularla uyumlu olduğu gözlenmiştir. Anket sonuçlarına göre avcıların en çok tercih ettiği hayvan türleri yine Güvercin ve Kınalı Keklik, en çok tercih ettikleri avlaklar ise Bucak Çeltikçi, Kayadibi ve Pamucak olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In the light of the information recorded in the Hunter Information System (AVBIS), hunting, hunter and hunting characteristics were evaluated throughout the province. And questionnaire data used for hunters' view of the AVBIS system. Information on hunters' profile is one of the most important sources for the development and development of a successful and sustainable hunting and wildlife policy in Turkey. In this context, information about hunter, hunting area and number of hunted animals were taken from the system, the mean values were grouped with Anova-Duncan, the statistical significance levels were determined and presented in findings. According to the survey results on the basis of local and general hunting percentages, animal species with the highest hunting rate were found as Pigeon and Chukar Partridge. Pamucak, Tefenni and Kestel, which are the most preferred prey by hunters, were found to be more preferred than other prey. In addition, the advantages and disadvantages of the system were identified and suggestions for improving the system were presented. Data were collected through a questionnaire by interviewing the hunters face-to-face and it was observed that the findings obtained were consistent with the findings obtained from the system. According to the survey results, the most preferred animal species of hunters were found as Pigeon and Chukar Partridge and Bucak Çeltikçi, Kayadibi, and Pamucak as hunting area.