Farklı uyarı şiddetlerindeki komplians (Geçirgenlik) değişikliklerinin koklear patolojilerde incelenmesi
Differencies of compliance in different stimulus in intensities in cochlear pathologies
  1. Tez No: 60142
  2. Yazar: BİLGEHAN BÖKE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL BELGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Akustik İmpedans, Akustik Refleks Büyümesi, Komplians, Koklear Patoloji IV, Acoustic Impedance, Acoustic Reflex Growth, Compliance, Cochlear Pathology
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Ses enerjisi ortam değiştirirken, ortamların impedans farkı nedeniyle değişikliğe uğrar. Orta kulaktan iç kulağa ses transferinde, hava ortamından sıvı ortamına geçişteki impedans farklılığı, orta kulak sistemi tarafından kompanse edilir. İstirahat halindeki orta kulaktan elde ettiğimiz statik komplians değerleri, transfer sistemin optimum fonksiyonunun ölçüsüdür. Stapedial refleks orta kulak impedans ve kompliansında dinamik değişikliklere yol açar. Bu durum sesin iletimi için ayarlanmış orta kulak sistemim bozar. Çeşitli patolojilerde bu etki farklı düzeylerdedir. Çalışmamız bu farklılıkları belirlemek amacıyla planlanmış olup, 15 normal (30 kulak), 17 koklear patolojin' (21 kulak) ve 17 otosklerozlu (21 kulak) vaka üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, araştırmamıza uygun olan kulak sayısı üzerinden değerlendirme ve sonuçlar elde edilmiştir. Üç ayrı gruptan oluşan 72 kulak üzerinde, değişik şiddette beyaz gürültü uyaranı kullanarak, stapes refleksinin ortaya çıkardığı mekanik komplians değişiklikleri belirlenmiştir. Çalışma grubumuzu oluşturan normal kulaklardan, şiddet artışlarına paralel dinamik değişiklikler gözlenirken, koklear patolojili kulaklarda yüksek şiddetlerde saturasyon fenomeni ile karşılaşılmış ve rekruitment artışı ile refleks büyümesi arasında paralel bir ilişki tespit edilememiştir.Otosklerozlu kulaklarda ise, stapes fiksasyonuna bağlı olarak, diğer gruplardaki dinamik değişiklikler gözlenememiştir. Ancak yüksek şiddetlerde tensör timpani kas refleksinin ortaya çıkardığı veya orta kulak hacmindeki değişikliklerle izah edilebilecek komplians yükselmesi gözlenmiştir. Normal ve patolojik kulaklarda uyarıcı şiddet farklılıklarının ortaya çıkartacağı dinamik değişiklikler tartışılarak, ayırıcı tamda kriter olarak kullanılabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Sound energy changes while moving from an environment to another, due to the difference between impedances of different environments. The middle ear system compensates the difference between impedances of air and fluid during sound transfer from the middle ear to the inner ear. Static compliance values that are obtained from the middle ear during rest are a measure of optimum function of the transfer system. Stapedial reflex leads to dynamic changes in impedance and compliance of the middle ear. This situation disturbs the middle ear system that is tuned to sound conduction. This effect is different for different pathologies. This study was conducted to determine these differences on 15 normal subjects (30 ears), 17 cases with cochlear pathology (21 ears) and 17 cases with otosclerosis (21 ears). The results were obtained on number of ears included in the study. By using white noise of different intensities, mechanical compliance changes produced by stapedial reflex were determined on 3 different groups consisting of 72 ears. On normal ears dynamic changes parallel to the intensity increments were obtained. On ears with cochlear pathologies saturation phenomenon was observed at high intensities; a parallel relation between the increase in recruitment and reflex increment could not be determined. Dynamic changes determined in other groups could not be obtained on otosclerotic ears due to stapes fixation; however, an increase in compliance was observed, which may have resulted from tensor tympani muscle reflex at high intensities, or that might be explained by changes in middle ear volume. Dynamic changes produced by different stimulus intensities and normal and pathologic ears were discussed and it was stated that these could be used as a criteria in differential diagnosis.