LPG dolum tevzi tesisinde oluşabilecek endüstriyel iş kazaları ve çevreye etkisi
The effects of industrial occupational accidents on the environment and the environment
  1. Tez No: 601451
  2. Yazar: NECDET BUĞRA MÜFTÜOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAHSİN AYKAN KEPEKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Halk Sağlığı, Kazalar, Industrial and Industrial Engineering, Public Health, Accidents
  6. Anahtar Kelimeler: LPG, BLEVE, Patlama, Modelleme, LPG, BLEVE, Explosion, Modelling
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Her gün gelişen ve insan nüfusunun arttığı dünyamızda, insan ihtiyaçları arttıkça bunu karşılamak adına kurulan tesis miktarı da artmaktadır Tesis miktarlarının ve kapasitelerinin artışı bunun yanında yeni tehlikeler doğurmakta veya mevcut tehlikelerin derecesini arttırmaktadır. Mevcut alanlarda tesisler ve yerleşim yerleri birbirine yaklaştıkça oluşabilecek bir kaza durumunda daha fazla insan popülasyonu tehdit altında kalmaktadır. Yerleşim alanları ile tesisleri birbirinden ayırma gibi bir şansımız yok ise en yüksek derecede korunma sağlanmalıdır. Kazalara karşı koruma önlemleri başlangıçta maliyetli bir çalışma olarak görülse de ileriye dönük telafisi olamayacak kazaları önleyebilmektedir. ALOHA yazılımı ile bir kaza durumunda ne kadarlık bir alanın, ne ölçüde etkilenebileceği görülebilmektedir. Bu sayede tedbirler arttırılıp tahmin edilemeyecek sonuçların verileri elde olunmaktadır. Teknolojik yazılımlar sayesinde en tehlikeli alandan başlanıp en az etkilenecek alana kadar bölgeler görülebilmektedir. Tehlike alanları içerisinde ne kadar yerleşim yeri bulunduğu bilgisi elde edilip oluşacak bir kaza durumunda en yakın sonuç senaryosu elde edilebilmektedir. Depolama tankları için ve LPG sevkiyat hatları için daha fazla LPG ye duyarlı sensör yerleştirildiği taktirde başka bölgelere yönlenen LPG nin tayini daha rahat mümkün olacaktır. Yüksek kapasitelere sahip bu stok tanklarının aralarındaki mesafe daha fazla bırakılabilirse, oluşabilecek bir kaza durumunun diğer tanklara sıçrama ihtimali daha düşük oranlara indirgenmiş olacaktır. Su püskürtme nozulları sadece alarm sisteminin tetiklemesi ile değil ısıya da duyarlı olup sistemi devreye almalıdır. Aynı bölgede daha fazla imara izin verilmemesi daha fazla insanın bu kazadan etkilenme ihtimalini azaltacaktır. Duman sensörleri ile çevredeki ölü dokunun yangınlarında alarm sisteminin devreye girmesi sağlanabilecektir.
Özet (Çeviri)
In our world, which develops every day and the human population increases, as the human needs increase, the amount of facilities established to meet this increase is increasing. More people populations are threatened in the event of an accident in which existing facilities and settlements come closer together. The highest degree of protection should be provided if there is no chance of separating residential areas and facilities. Accident protection measures are initially seen as a costly operation but they can prevent accidents which cannot be forward-looking. With the ALOHA software, it is possible to see how much space can be affected in the event of an accident. In this way, the measures can be increased and the data of unanticipated results are obtained. Thanks to technological software, regions can be seen starting from the most dangerous area to the least affected area. In the case of an accident, information on the number of settlements within the hazard areas will be obtained and the closest result scenario can be obtained. For storage tanks and LPG delivery lines, it is possible to determine the LPG which is directed to other regions if more sensitive to LPG is placed in the sensor. Water spray nozzles should not only trigger the alarm system but also be sensitive to heat and activate the system. Not allowing more zoning in the same area will reduce the likelihood of more people being affected by this accident. With the smoke sensors, it will be possible to activate the alarm system in the fires of the surrounding dead tissue.