A psychoanalytic approach to female identity in James Joyce's eveline and John Steinbeck's Chrysanthemums
James Joyce'un eveline ve john Steinbeck'in Chrysanthemums adlı kısa öykülerindeki kadın karakterlere psikanalitik yaklaşım
- Tez No: 601511
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİNA CEMİLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: kadın kimliği, psikanalitik yaklaşım, bilinçaltı, female identity, psychoanalytic approach, unconscious
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışma, James Joyce'un Eveline ve John Steinbeck'in Chrysanthemums adlı kısa hikâyelerindeki kadın kimliğini psikanalitik açıdan analiz etmeye odaklanıyor. Bilinçaltı unsurlarının karakterler üzerindeki derin etkileri psikanalitik yaklaşımla anlatılmıştır. İki hikaye arasında, stil, anlatım ve kahramanların yaşam tarzı açısından sayısız benzerlik bulunmaktadır. Her iki hikâye kadın kahramanların bakış açılarından oluşuyor. Joyce'un Eveline, geçmiş ve gelecek arasında karar veremeyen genç bir kadın çiziyor. Geçmiş hatıralar ve annesine aile birliğini sürdürme vaadi hakkındaki düşüncesini gözden geçirmesinin ardından nişanlısıyla Buenos Aires'e gitmek yerine memleketinde kalmayı tercih etti. Benzer şekilde, Steinbeck Chrysanthemums adlı hikâyesinde orta yaşlı ve mutsuzluğunza rağmen eşini ve aile hayatından vazgeçme zayıflığını tarihsel ve toplumsal gerçeklikleri de ekleyerek tasvir ediyor.
Özet (Çeviri)
This paper focuses on analyzing female identity from the psychoanalytic perspective in James Joyce's Eveline and John Steinbeck's Chrysanthemum.The deep effects of unconscious elements on characters are examined with psychoanalytic approach. Between the two stories, there are numerous resemblance in terms of style, narration and the way of life of the heroines. Both stories are composed from the perspective of female protagonists. Joyce's Eveline portrays a young lady who is incapable of determining between the past and future. Following a reflection on her past memories and her promise to her mother to maintain her family, she decides she would rather stay in hometown rather than leave with her fiancé for Buenos Aires. Similarly, Steinbeck portrays a middle aged woman who is unable to abandon her family and spouse despite her unhappiness; by combining historical and social facts.