Din görevlilerinde değişime direnç Yozgat ili örneği
Resistance of ecclesiastics towards the change: Example of Yozgat provience
- Tez No: 601533
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Değişim, Örgütsel Değişim, Değişime Direnç, Din Görevlileri, Change Organizational Change, Resistance towards the Change, Ecclesiastics
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Her nerede bir insan varsa orada değişim vardır ve davranışlar, düşünceler kısacası her şey sürekli olarak değişmektedir. Bu yönüyle değişim kavramı hayatın değişmeyen parçasıdır. İnsanlığın ilk anından itibaren var olan değişimin egemen olduğu bu toplumsal yapının bir parçası da insanlık kadar eski bir geçmişi olan İslâm dininin değerlerini yansıtan din görevlileridir. Her ne kadar değişimlere açık olsalar da, mesleklerinin ağırlığı ve geleneksel yaşam tarzı ilk etapta onların değişime mesafeli olmalarına neden olabilir. Yani din görevlilerinde değişime karşı uyum potansiyeli olduğu gibi, değişime karşı direnç potansiyeli de vardır. Bu çalışmamızda din görevlilerinin örgütsel yapılarında, sosyal kültürel, teknolojik vb. alanlarda meydana gelen değişimlere karşı dirençlerinin olup olmadığını öğrenmeye çalıştık. Yine bu bağlamda din görevlilerinin değişime karşı bakışlarını ve buna bağlı olarak da uyum durumlarını tespit etmeye çalıştık. Yapılan araştırma neticesinde görüşmeye katılan personelin değişime bakışlarını öğrenebilmek adına sorduğumuz soruları değerlendirdiğimizde, din görevlilerinin genel olarak değişimlere karşı tutumlarının olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Din görevlilerinin büyük çoğunluğunun değişim konusunda olumlu bir bakış açısına sahip oldukları gözlemlenirken, değişimlere karşı uyum göstermeyen personelin de olduğu görülmüştür. Buna rağmen değişimleri olumsuz karşılayıp karşı koyanların çok az olduğu görülmektedir. Netice itibariyle görüşmeye katılan din görevlilerinin değişimlere karşı dirençlerinin olmadığını tespit ettik. Bu noktada personel, yönetim tarafından yapılan değişimlerin gerekliliklerden ötürü olduğunu ve bunu yapmanın mesleklerinin bir gereği olduğunu ifade etmektedir. Ancak direnç gösterdikleri, doğru bulmadıkları bazı hususları da belirtmekten kaçınmamış ve sorunlarını ifade etmişleridir. Bu sorunların bir kısmının sistemden kaynaklandığını ancak çözüm getirilmesi gerektiğini belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Wherever there is a person, there is a change and behaviors, thoughts, namely everything is constantly changing. In this manner, the change is the unchanged part of the life. Ecclesiastics who represent the values of Islam which has a history as old as humanity itself are one part of the public in which the change existing throughout the humanity is a dominant issue. Much as they are open for a change, the dignity of their occupation and traditional life styles, at first glance, might cause them to stand back from the change. Hence, there is a possibility for ecclesiastics to both keen to change and resist it. In this study, we have tried to find out whether ecclesiastics resist the change in organizational structure, socio-cultural and technological areas. Additionally, we have tried to assess the perspectives of ecclesiastics and accordingly their adaptation states. When we evaluate the questions asked to the ecclesiastics who has attended to the interview in order to assess their perspectives towards the change, we can say that generally ecclesiastics have an attitude towards the change. Whereas it has been seen that most of the ecclesiastics have a good attitude towards the change, it has also been seen that there are ecclesiastics who resist the change. Nevertheless, it has been found that those who resist the change are low in numbers. Consequently, it has been found out that ecclesiastics who attended the interview have no resistance towards the change. Herein, the stuff state that the change made by the administration are due to necessities and doing this is a requirement of their occupations. Yet, they haven't stood aside pointing the issues they have opposed and showed resistance towards and they expressed their problems. They have stated that some of those problems are causes of the system and that those problems should be delivered a solution.