Kahramanmaraş ili zemin dinamik davranışının değerlendirilmesi: Üngüt Mahallesi örneği
Evaluation of dynamic behavior of Kahramanmaraş province: Example of Üngüt neighborhood
- Tez No: 601572
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYYÜB KARAKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zemin Analiz, Deepsoil, Dinamik Davranış, Mikrobölgeleme, Soil Analysis, Deepsoil, Dynamic Behavior, Microzonation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Kahramanmaraş ili Türkiye tektoniğinde önemli bir konuma sahiptir. Aktif ve diri fayları, düşey yönde eğimli yapısı ve yüksek yeraltı su seviyesi Kahramanmaraş ili‟nde geoteknik sorunlar yaratmaktadır. Özellikle Kahramanmaraş ili Üngüt Mahallesi yüksek kil içeğine sahip bir zemin profiline sahiptir. Ahirdağı‟ ndan Üngüt Mahallesi‟ne doğru düşey yönde ciddi bir eğim vardır ve Üngüt Mahallesi‟ nin düz kesimlerinde yeraltı suyu yaklaşık 1-1.5 metre civarındadır. Yüksek yeraltı suyu seviyesi ve yoğun kil içeriğine sahip zemin yapısından dolayı Üngüt Mahallesi geoteknik problemler yaşamaktadır. Bu nedenle Üngüt Mahallesi mikrobölgeleme çalışmaları için elverişli koşullara sahiptir. Bu çalışma kapsamında Kahramanmaraş ili Üngüt Mahallesi‟ nin Deepsoil Programı yardımıyla frekans alanında doğrusal, frekans alanında eşdeğer doğrusal ve zaman alanında doğrusal olmayan analizler yapılmıştır ve zeminin dinamik davranışı hakkında bilgi elde edilmiştir. Analiz sonucunda elde edilen grafikler Üngüt Mahallesi‟nde zeminin farklı davranış özellikleri gösterdiğini kanıtlamaktadır ve bu bölgede yapılacak yapılardan veya imara açılacak alanlarda zemin etüt raporlarına ek olarak zemin dinamik davranış analizi yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Kahramanmaras has an important position in Turkey tectonics. Active and active faults, vertical sloping structure and high ground water level create geotechnical problems in Kahramanmaras Province. Especially, Üngüt Neigborhood of Kahramanmaras has a soil profile with high clay content. There is a serious vertical slope from Ahirdağı towards Üngüt Neigborhood. The groundwater is about 1-1.5 meters in the flat sections of the Üngüt Neigborhood. Due to the high groundwater level and the soil structure with dense clay content, Üngüt Neigborhood has geotechnical problems. Therefore, Üngüt District has favorable conditions for microzonation studies. Within the scope of this study, with the help of the Deepsoil Program of the Üngüt Neigborhood of Kahramanmaras Province, linear, frequency-equivalent linear and non-linear analysis in frequency domain were performed and information about the dynamic behavior of the soil was obtained. The graphs obtained as a result of the analysis prove that the soil exhibits different behavioral characteristics in the Üngüt Neigborhood and soil dynamic behavior analysis should be performed in addition to the soil survey reports in the buildings to be constructed or to be constructed in this region.