İnternet bankacılığında yatırım ürünlerinin kişisel yatırımlara etkisi
The effect of investment products on personal investments in internet banking
  1. Tez No: 601599
  2. Yazar: AYÇA KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. HÜSEYİN SELİMLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet bankacılığı, yatırım, teknoloji, finans, Online banking, investment, technology, finance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojilerinde merak ve keşif duygusuyla ortaya çıkan yeni sistemler, bilginin ve teknolojinin dönüşüm sürecini başlatmıştır. Teknoloji, bilgiyi üretme, saklama, işleme, kullanma ve paylaşma imkânı sağlamıştır. Bu gelişmelerle birlikte bireylerin hem günlük yaşamındaki hem de iş hayatındaki birçok işlem elektronik ortamda gerçekleşmeye başlamıştır. Günümüzde teknolojinin finansal hizmetlerde ve özellikle internet bankacılığındaki gelişimi önemli rol oynamaktadır. Değişen müşteri ihtiyaçlarına etkili şekilde cevap vermek, ihtiyaçların teknoloji sayesinde internet bankacılığına entegre etmek edilmesiyle olmuştur. Küresel rekabetin artması, bankanın alternatif dağıtım kanallarından olan internet bankacılığının teknolojiyle birlikte gelişmesi de dikkate alındığında birer finansal asistan haline gelmektedir. Kısa sürede faaliyet alanını genişleten bu teknolojik asistan sayesinde eskisinden çok daha kolay ve uygun hizmet alınmaktadır. Bu sayede de bankalar farklı ve kaliteli hizmet vermek adına rekabeti güçlendirmektedir. Müşteri taleplerini karşılama, hizmet ağının genişletilmesi, rekabet üstünlüğü sağlama, maliyetleri düşürme gibi durumlar göz önünde bulundurulduğunda, finansal alandaki bu yeni teknolojiler operasyonel maliyetlerin azalması, bireysel yatırımcılara birikim yapabilmesi için tasarruf yollarında kolaylık sağlamıştır. Türkiye'de 1980 sonrası ekonomik serbestleşme yaşanması, 1990'lardan itibaren yoğun teknolojik gelişimler ve 2000'li yıllarda bankacılık sektöründe yabancı bankaların sayısının artmaya başlaması teknolojik yatırımları da arttırmıştır. Bankaların bu teknolojik gelişmelere uyum sağlaması, gerek yurtiçinde gerekse küresel alanda rekabet nedeniyle olmuştur. Bilgisayar, telefon, internet gibi iletişim araçlarındaki teknolojik gelişmeler bankacılık sistemine de entegre edilmiştir. Ülkemizin de bu yenilikçi sisteme hızlı adapte olması ülkemizin ekonomisinin gelişmesi açısından etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
The urge of discovery and development in communication technologies gave birth to new ideas and pushed technologies forward. Technology allowed us to create, store, process and use the knowledge that we have accumulated throughout many years. New advancements allowed individuals to use electronics for their daily routines. Today, the evolution of technology in financial services, especially in online banking industry plays an important role. The demands of the consumers in the financial sector are shifting, in order to meet those demands, the technology of online banking needs to be more integrated. Each day, considering the speed of advancements, the online banking becomes an online financial assistant. In a short time, thanks to this financial assistant, which expands it field of work by the day, the consumers are having more and faster services. This situation causes competition between banks which returns as a favor to the customers. When considering such factors as the demands of the customers, expansion of the service network, gaining an edge over the competitors and decreasing costs, this new technologies in financial sector, decreased the operational costs of the banks, furthermore granted new ways for individuals to make savings and investments. After 1980s, the realisation of economical liberation in Turkey with the combination of intense technological advancements in the 1990s paved the way for foreign banks to increase their numbers in Turkish financial sector in 2000s. The adaptation of the banks to the new advancements, in both domestic and global arena, is caused by high competition. The technological advancements in communication devices such as PC, smartphones, internet etc. has also been integrated into banking system. It was beneficial for Turkish economy to swiftly adapt to these new developments.