Demografik özelliklerin sürdürülebilir tüketim davranışına etkilerinin analizine yönelik bir çalışma
A study on the analysis of the effects of demographic characteristics on sustainable consumption behavior
- Tez No: 601600
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Tüketim, Sürdürülebilir Tüketim Davranışı
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada bireylerin demografik ve diğer sosyo-demografik özelliklerin sürdürülebilir tüketim davranışına etkileri incelenmiştir. Bu amaçla gerçekleştirilen alan araştırmasında bireylerin, cinsiyetlerinin, medeni durumlarının, yaşlarının, eğitim durumlarının, mesleklerinin, alışveriş ile ilgili özelliklerinin ve gelir düzeylerinin sürdürülebilir tüketim düzeylerine etki ettiğinin araştırılması 394 katılımcı üzerinde değerlendirilmiştir. Çalışmada Doğan, Bulut ve Çımrın (2015) nın çalışmalarıyla Türkçeye uyarlanan ve geliştirilen, dört boyuttan oluşan“Sürdürülebilir Tüketim Davranışı Ölçeği”kullanılmıştır. Çalışmada sürdürülebilir tüketim düzeylerine etki eden değişkenlerin hane halkı gelir düzeyi, bireysel gelir düzeyi, meslek, yaş, alışveriş yapan kişinin kim olduğu, alış veriş sıklığı, ani alışveriş yapma sıklığı olduğu görülmüştür. Katılımcıların eğitim düzeylerinin, cinsiyetlerinin ise sürdürülebilir tüketim düzeylerine etki etmediği görülmüştür. Medeni durumun ise sürdürülebilir tüketim düzeylerine kısmen etki ettiği tespit edilmiştir. Boyut puanlarının arasında anlamlı ilişkiler olduğu görülmüştür. İhtiyaç dışı tüketim boyutunun diğer tüm boyutlar ile ters yönde ilişki içinde olduğu görülmüştür. Çevre duyarlılığı, tasarruf ve yeniden kullanılabilirlik boyutlarında ise herhangi bir boyutun yüksek olması durumunun diğer boyutlara pozitif yönde etki edeceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of demographic and other socio-demographic characteristics of individuals on sustainable consumption behavior were examined. In this field research conducted for this purpose, it was evaluated that 394 participants had an effect on the gender, marital status, age, education, occupation, shopping characteristics and income levels of the individuals. In this study,“Sustainable Consumption Behavior Scale”, which consists of four dimensions, was adapted and developed into Turkish through the studies of Doğan, Bulut and Çımrın (2015). In the study, the variables affecting the sustainable consumption levels are household income level, individual income level, occupation, age, who is the shopper, frequency of shopping and frequency of sudden shopping. It was observed that the educational level of the participants and their gender did not affect the sustainable consumption levels. On the other hand, it has been found that marital status has a partial effect on sustainable consumption levels. There was a significant relationship between dimension scores. It was observed that the unnecessary consumption dimension was inversely related to all other dimensions. In terms of environmental sensitivity, saving and reusability, it is seen that any high dimension will have a positive effect on the other dimensions. KeyWords: Sustainable Consumption, Sustainable Consumption Behavior.