Film financing in Turkey
Türkiye'de film finansmanı
  1. Tez No: 601651
  2. Yazar: HÜSEYİN YENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAVAŞ ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Film Financing and funding, Turkish cinema, Equity and debt finance, venture capital, Film finansmanıve fonlaması, Türk sineması, Sermaye ve borç finansmanı, girişim sermayesi
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sinema Televizyon Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
This study aims to analyze film financing tools. To do that, first of all the difference between funding and financing has been emphasized, funding tools like government grants and tax exempts have been excluded and market-oriented financing tools have been analyzed. How film financing methods have evolved in parallel to the changes in the filmmaking has been discussed. Different financing methods in different countries is also studied in a historical context. This thesis focuses on film financing methods in Turkey. Film financing techniques applied from past to present has been analyzed and it has been emphasized that film financing tools would be the driving force for the industry. In this context, it is asserted that venture capital fund which becomes reality soon will be the most important financial instrument that overcomes the need for financing in the Turkish film market.
Özet (Çeviri)
Bu çalışma film finansmanı araçlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Bunu yapmak için, öncelikle fonlama ile finansman arasındaki fark vurgulanarak, devlet desteği ve vergi muafiyeti gibi konular çalışmanın kapsamı dışında tutulmuş, finansal piyasalara yönelik finansman araçları analiz edilmiştir. Film yapımı alanında yaşanan değişikliklere paralel olarak film finansmanı metotlarının zaman içerisinde nasıl evrildiği tartışılmış, değişik ülkelerdeki uygulamalar tarihsel perspektifte incelenmiştir. İnceleme, Türkiye'deki film finansman metotları üzerine odaklanmaktadır. Geçmişten günümüze uygulanan film finansman teknikleri incelenmiş, özellikle günümüzde film finansmanı araçlarının endüstrinin büyümesi için bir itici güç olacağı vurgulanmıştır. Bu bağlamda, yakın zamanda hayata geçecek olan girişim sermayesi yatırım fonunun Türkiye film piyasasındaki finansman ihtiyacını giderecek en önemli enstrüman olacağı tezi ileri sürülmektedir.