Efficiency analysis of Turkey sugar factories and the comparison with EU
Türkiye şeker fabrikalarının verimlilik analizi ve AB ile karşılaştırma
- Tez No: 601660
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE ÖZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği (AB), Etkinlik Ölçümü, Şeker Fabrikaları, Şeker Sanayii, Veri Zarflama Analizi, Data Envelopment Analysis, Efficiency Measurement, European Union (EU), Sugar Factories, Sugar Industry
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Türkiye Şeker Fabrikalarının Verimlilik Analizi ve AB ile Karşılaştırma Araştırmanın amacı, AB'ye aday ülke olan Türkiye'nin, Birliğe entegrasyon sürecinde şeker sanayinin, Birliğin şeker sanayiiyle rekabet edebilecek kapasitede olup, olmadığını belirlemektir ve mevcut rekabet koşulları altında nasıl rekabet edebilir hale dönüştürüleceğini göstermektir. Ayrıca, Türkiye'deki devlete ve özel sektöre ait tüm şeker fabrikalarının etkinlikleri analiz edilerek, her fabrika için girdi setleri kullanılarak iyileştirme potansiyellerini ortaya çıkarmaktır. Bu amaçla, Türkiye ve AB şeker fabrikaları 2016 yılı verileri esas alınarak, Veri Zarflama Analizi (VZA) yöntemi (CCR toplam etkinlik analizi, BCC teknik etkinlik analizi) kullanılmış ve böylece Türkiye ve AB'deki şeker fabriklarının üretim etkinlikleri ölçülmüştür. Çalışmada üç model oluşturulmuş ve ilk model ile Türkiye'de faaliyet gösteren devlete ait şeker fabrikalarının üretim performansının ölçülmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla kamu sektöründe faaliyet gösteren 21 şeker fabrikasının 2016 yılı verileri ile parametrik olmayan DEA kullanılarak verimlilik ölçümü yapılmıştır. Araştırmada oluşturulan ikinci modelle, bazı girdi faktörleri çerçevesinde, kamuya ait pancar şekeri fabrikaları ve özel sektör pancar şekeri üretim fabrikaları da dahil olmak üzere, Türkiye'deki tüm pancar şekeri üretim fabrikalarının nispi etkinliklerini ölçmek amaçlanmıştır. Çalışmada oluşturulan üçüncü modelin amacı; Türkiye'deki şeker endüstrisinin Avrupa Birliği şeker endüstrisi ile rekabet edip edemediği ve mevcut rekabet koşullarında nasıl rekabet edebileceği konusunda önerilerde bulunulması olarak özetlenebilir. Yapılan analizler sonucunda, Türkiye şeker sanayiinin, AB ülkeri arasında, üretimde etkin bir yapıya sahip olmadığı ortaya çıkmıştır. Elde edilen bulgularla, etkin olmayan fabrikaların, girdilerinin nasıl yönlendirileceği konusunda potansiyel iyileştirmeler grafiklerle gösterilmiştir. Bu fabrikaların referans alacakları etkin fabrikalar belirlenmiştir. Üretim maliyetini yansıtan temel girdiler alınarak kurulan birinci modelde, CCR yöntemine göre analiz edilen fabrikaların %76'sı, BCC yöntemine göre analiz edilen fabrikaların %57'si DEA-Solver-LVS programı ile çözülerek etkisiz bulunmuştur. İkinci modelin analizinde, Afyon, Erciş, Çumra, Kayseri, Boğazlayan, Keskinkılıç, Ereğli, Kars ve Kırşehir şeker fabrikaları etkili bulunmuştur. Üçüncü modelde CCR analizi kullanılmış ve yüksek verimliliğe sahip ülkeler Belçika, İngiltere, Hırvatistan ve Danimarka olarak belirlenmiştir. Verimliliği son sırada olan beş ülke ise Yunanistan, İtalya, Türkiye, Macaristan ve Finlandiya'dır. Türkiye'deki şeker fabrikalarını verimli hele getirebilmek için, verimsiz şeker fabrikalarının kapatılması, mevcut verimli pancar işleme fabrikalarının kapasitesinin arttırılması, fabrikalardaki işçi sayısının azaltılması ve böylece fabrika başına şeker miktarının artırılması ihtiyacı bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Efficiency Analysis of Turkey Sugar Factories and the Comparison With EU The purpose of the study is to determine whether Turkey, the candidate country for EU membership, is capable of competing with the sugar industry in the process of integration with the sugar industry of the Union and to show how to compete under the current competitive conditions. In addition, by using input sets per factory, the efficiencies of all sugar factories belonging to the state and private sector in Turkey are analyzed and are revealed the improvement potentials. For this reason, Turkey and EU sugar factories used data for 2016 and Data Envelopment Analysis (DEA) method (CCR total activity analysis, BCC technical activity analysis) was used and thus production activities of sugar factories in Turkey and EU were measured. In the study, three models were created and with the first model; state-owned sugar factories operating in Turkey is aimed to measure the production performance. For this purpose, efficiency measurements were made by using non-parametric DEA with 2016 data of 21 sugar factories operating in public sector. In the second model, comparison of public and private sugar factories in Turkey was made using input and output sets to measure the adequacy of production efficiency in the model. The purpose of the third model created in our study; it can be summarized that of the sugar industry in Turkey will be whether it can compete with the European Union sugar industry, and make suggestions on how they can compete in the current competitive conditions. As a result of the analyses, it has emerged that the sugar industry of Turkey does not have an efficient structure in production among EU countries. With the findings, potential improvements in how inefficient factories will be directed their inputs are illustrated by graphs. In addition, reference receivables of these factories have been determined efficient factories. In the first model established by taking the basic inputs that reflects cost of production 76% of the factories analyzed according to CCR method and 57% of the factories analyzed according to the BCC method were found inefficient by solving with DEA-SOLVER-LVS program. In the analysis of the second model; Afyon, Erciş, Çumra, Kayseri, Boğazlayan, Keskinkılıç, Ereğli, Kars and Kırşehir Sugar Factories are efficient. In the third model According to the CCR analysis, the countries with high efficiency are the Belgium, UK, Croatia and Denmark. Five countries whose efficiencies are in the last place; Greece, Italy, Turkey, Hungary and Finland. For the sugar factories to be efficient in Turkey, it is required that closure of some inefficient sugar factory, increasing the capacity of existing efficient beet processing factory, reducing the number of workers in the factories and thus the amount of sugar per factory should be increased.