Analyzing the role of social media on consumer preferences: A study on Turkish service sector with conconjoint analysis
Tüketici tercihlerinde sosyal medyanın rolünün analizi: Birleşik analizi ile Türkiye'deki hizmet sektörü üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 601685
  2. Yazar: KARIM HAMZA ABDELREHIM ZIDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY KARADUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, Tüketici tercihleri, Türkiye'de hizmet sektörü, Social media, Consumer preferences, Service sector in Turkey, Conjoint analysis, Using social media motivations
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Küreselleşme çağında sosyal medya iş dünyasında önemli bir rol oynamakta ve insan hayatının önemli bir kısmında yer almaktadır. Pazar paylarını korumak ve genişletmek ya da en azından geri kalmaktan ve şiddetli rekabet halindeki piyasadan çıkmak isteyen firmalar için yararlı bir araçtır. Tüketici tercihleri analizi, akademik boyutta ve ticaret şirketleri için; tüketicilerle kurulan ilişkide ihtiyaç ve davranışların anlaşılmasına netlik getiren, daha doğru bir öngörü ve bu doğrultuda stratejilerin geliştirilebileceği önemli bir konudur. Özellikle Türkiye'de hizmet sektörüne artan önem nedeniyle araştırma, Türkiye'deki hizmet sektörü içerisindeki tercihlerinde, tüketicileri yönlendirmede sosyal medya rolünü derinlemesine incelenmeye yöneliktir. Tüketicilerle gerçeğe ve esnekliğe en yakın olan uyarımları ele alırken tercih edilen birleşik analizler kullanarak, ilgili literatüre katkıda bulunmak ve ayrıca, katılımcılardan belirlenen niteliklerin düzeyleriyle ilgili verilerden mevcut müşterilerin korunması ve yeni müşteriler kazanmak için sosyal medyayı kullandıkları süreçte firmaların en iyi stratejilere sahip olmalarını desteklemek amaçlanmıştır. Araştırma bulguları; hızlı geri dönüşler, yararlı içerik ve beğeni ile olumlu yöndeki müşteri paylaşımları arasında pozitif bir ilişkinin varlığını göstermektedir. Diğer taraftan, bu bileşenlerin etkileri cinsiyet, yaş ve istihdam durumu gibi bazı demografik kriterlere göre değişim göstermiş ancak ciddi bir fark oluşturmamıştır.
Özet (Çeviri)
In the era of globalization, Social media play a key role in business all over the world and an essential part of individuals live as well. It is a useful tool for firms who is eager to maintain and expand their market share or at least to avoid to be left in behind and get out of the market nowadays fierce competition. Consumer preferences analysing is an important topic for both academic researchers and trade companies as it helps to understand consumers needs and behaviours, by which a righter insight and strategies can be developed when dealing with consumers. With growing importance to service, sector especially in Turkey this research is undertaken to analyse in-depth the social media role in influencing consumers when they choose between service providers companies in Turkey. Conjoint analysis is generally proffered when dealing with consumers' related studies. The's technique gives stimulation that most near to reality and its flexibility, we aimed to contribute to related literature and also support firms in having the best strategies while using social media to maintain and win new customers, there for data was collected from respondents over our selected attributes with its levels. The findings conclude that there is a positive relationship between the fast response, useful of content and number of likes and shares with consumers' positive attitudes. Additionally, the impact of those influencers slightly differs according to some demographic criteria like gender, age and employment status but does not present any significant difference.