İslam hukukuna göre boşanma sonrası nafaka ve manevi tazminat
Alimony and solatium after the divorcement in terms of Islamic law
  1. Tez No: 601693
  2. Yazar: AYŞEGÜL ATA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURİ KAHVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Boşanma, Manevi Tazminat, Mehir, Nafaka, Mut'a, Divorcement, Solatium, Mehr, Alimony, Mut'a
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Erkek ve kadının birbirlerine karşı beslediği hisler sünnetullah gereğidir. İslam dini ise bu duyguların tatmin edilmesi için sünnete uygun olarak birtakım şartları taşımak ve riayet etmek suretiyle evliliği emretmiş ve bunun dışındaki meyilleri yasaklamıştır. Mehir başta olmak üzere nikah akdi ile tarafların hukuku korunarak güven altına alınmıştır. Gayesi, şuurlu ve nitelikli nesillerin yetişeceği huzurlu bir aile kurmak olan evlilik kurumu, hastalık, geçimsizlik, münaferet, eşlerin biribirine muhabbet duymaması, anlaşamama gibi eşlerden kaynaklanan engeller, evliliğin asıl gayesinden uzaklaşıp ihtiyaç ve zaruri hallerde evliliğin sonlanmasına neden olmaktadır. Bu doğrultuda evliliğe, erkek tarafından doğrudan veya boşanma hakkını elinde tutan kadın tarafından, hakim veya hakem kararıyla son verilebilir. Bununla beraber erkek, evlilikte olduğu gibi iddet süresi içinde de kadının nafakasını ödemekle sorumlu tutulmuş ve boşanmanın güzel bir şekilde, tarafların birbirini kırmadan gerçekleşmesi emredilmiştir. Kendisinden kaynaklanmayan sebeplerle boşanılan kadının yaşadığ üzüntü ve eleme karşılık mut'a verilmesi tavsiye edilmiştir. Biz de her ne kadar İslam fıkıhı içinde maddimanevi tazminat olarak isimlendirilmese de çalışmamızda alametlerini ortaya koymaya çalışacağız
Özet (Çeviri)
Divorce occurs when the family institution, which is composed of parents and children, comes together with a generation or marriage. The feelings, desires and feelings that men and women nurture against each other are required by Sunnah, and they are ordered to marry in accordance with circumcision in accordance with circumcision and inclinations are prohibited. The aim is to establish a peaceful family where the good generations will grow up, the institution of marriage disease, incompatibility, distress, spouses do not hear each other, barriers such as disagreement arising from the main purpose of marriage away from the original purpose of necessity and necessity causes marriage to terminate. the right of the talak by the woman, the judge or the decision of the arbitrator may be terminated. When we look at the Islamic religious provisions, the facts that exist in human nature are taken into consideration. Allah, who knows the person he created best, has allowed the end of this institution which has become unbearable and has ordered the divorce to take place in a beautiful way without breaking the parties.