Mustafa Kutlu'nun hikâyelerinde eğitim unsurları
Education factors in Mustafa Kutlu's stories
  1. Tez No: 601779
  2. Yazar: ŞÜKRÜ BİLAL DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EROL AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mustafa Kutlu, Hikâye, Eğitim, İnsan, Mustafa KUTLU, story, education, people
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla istendik yönde değişiklik oluşturma süreci olarak ifade edilen eğitim, şüphesiz insan hayatında önemli bir yere sahiptir. Çok çeşitli araç gereçler aracılığıyla farklı eğitim ortamlarında gerçekleştirilen eğitim faaliyetlerinde edebî eserlere yer verilmesiyle edebî eserler yalnızca insanların estetik zevkine hitap etmekle kalmayıp bu sürece katkı sağlayabilir. Özellikle eğitim çağındaki çocukların millî, manevî ve evrensel değerleri edinmesinde edebî ürünlerin sahip olduğu potansiyelden üst düzeyde faydalanılabilir. Mustafa Kutlu'nun eserlerinin bu bağlamda değerlendirilmesi farklı kazanımlar sağlayabilecektir. Türk hikâyeciliğinin yaşayan temsilcilerinden Mustafa Kutlu elli yılı aşan sanat hayatı ve bu zaman zarfına sığdırdığı farklı tür ve konulardaki onlarca eserle, edebiyat dünyasında seçkin bir yeri olan yazarlarımızdandır. Kutlu, köşe yazısı, deneme, inceleme gibi türlerde eser vermekle birlikte hikâyeciliğiyle öne çıkmıştır. Konularını gündelik hayattan alan, kendine has akıcı ve duru üslubuyla kaleme aldığı hikâyeleri insanların beğenisini kazanmış, kendine giderek artan bir okuyucu kitlesi edinmiştir. İlgili disiplinlerce Kutlu'nun eserlerinin söz varlığı, şekil bilgisi, teknik özellikler ile edebiyat kuramları bağlamında değerlendirildiği birçok çalışma yapılmıştır. Ancak Kutlu hikâyelerinde eğitim olgusu, eğitimle ilişkili kavram ve uygulamalar ile bunların nasıl ve ne kadar yer aldığı, eğitimci yönünün eserlerine nasıl yansıdığı konusunda herhangi bir çalışma yapılmadığı görülmüştür. Yazarın kısa bir sürede olsa öğretmenlik yaptığı, bizzat eğitimci olarak sahada çalıştığı dikkate alındığında mesleği aracılığıyla elde ettiği bilgi ve birikimi eserlerine yansıtmış olması beklenmektedir. Bu çalışmayla, Kutlu'nun eserlerinde insana ve eğitime bakışı, Yazarın bu konudaki düşünce ve fikirleri ile eğitimcilik yönünün eserlerine yansıyıp yansımadığı ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The education, which is expressed as the process of making changes in the behavior of the individual in the desired direction through his own life, undoubtedly has an important place in human life. The literary works in the educational activities carried out in different educational areas through a wide variety of tools will not adress just peoples aesthetic pleasure it can contribute this process. Especially, the potential of literary products can be utilized at a high level for children who are at education age to obtain national, spiritual and universal values. Evaluation of Mustafa Kutlu's works in this context will provide different gains. Mustafa Kutlu is one of the living representatives of Turkish storytelling, of our writers who has a distinguished place in the world of literature with more than fifty years of art life and tens of works in different genres and subjects. Kutlu procures column, essay and review but he has been prominent with his story telling. His stories which took their topics from daily life, writing with specific fluent and clear terms receive appreciation from people, get a growing number of readers. In the related disciplines there are many studies about Kutlu's works in terms of vocabulary, morphology, technical characteristics and literary theories; in addition to this, there is a study about value transmission in Kutlu's stories. However, there are not any studies about how Kutlu's educationist side is reflected in his works; the education fact of Mustafa Kutlu's stories, notions and practices related to education, how and how much these are in his stories. Considering that the author himself worked as a teacher, educationist in the field for a short time, it is expected to reflect the knowledge and knowledge gained through his profession to his works. In this study, it is tried to reveal whether Kutlu's approach to human and education, his thoughts and ideas on this subject and his educational aspect are reflected in his works.