Evaluating the significance and advancement of three-dimensional Islamic architectural geometric patterns: Muqarnas
Üç boyutlu İslam mimarisi geometrik desenlerinin önemi ve geliştirilmesinin değerlendirilmesi: Mukarnas
  1. Tez No: 601840
  2. Yazar: SAMIA IBRAHIM AHMED
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET İNCEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Geometri, Geometrik desenler, 2D İslami geometrik desenler, Mukarnas, Geometry, Islamic Geometric patterns, 2D Islamic geometric patterns, Muqarnas
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Geometri, sanat ve mimariyi biçimlendiren bir fikirdir. Bu araştırmada İslam mimarisine odaklanarak, Müslüman sanatı ve mimarisinde gösterilen karmaşık bir anlayışa sahip olan Öklid Dışı geometrinin incelenmesi amaçlanmıştır. İslam mimarisinde geometrik desenler önemli başlıklardandır. Tezin başlagıcında araştırma amacıyla alakalı bilgi verilerek devam eden bölümde ise sanat ve mimarlıkta uygulama ilkeleri hakkında teknik bir görüş veren geometri ve kalıpların matematiksel yönleri hakkında bir inceleme sunulmuştur. Geometrik desenler, zaman içinde ve çağdaş İslam mimarisinde teknoloji ile adapte edilen, değiştirililen veya geliştirilen tam anlamıyla İslam mimarisinde bir tutarlılık içerisinde devam eden bir alandır. İki ve üç boyutlu İslami geometrik kalıpların evrimi ve ilerlemesi Mukarnas'a odaklanarak gelişmiştir. İslami geometrik kalıpların devamlılığının sağlanması, özellikle Mukarnas'tan ve önceki geometrik çalışmalardan desenlerin aktarılmasıyla, çağdaş çalışmalara entegre edilecek teknolojiyle geliştirilebilecek canlı bir teori olarak kullanılması bu araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Bir metod olarak, kendisi tarafından tam bir nesneden ziyade Mukarnas'tan geliştirilecek parçalar halinde üzerine çalışılması sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Geometry is a formative idea for art and architecture. Focusing on Islamic architecture as the topic of this research, it can be said that Muslims had a complex understanding of Non-Euclidean geometry shown in their arts and architecture. Geometric patterns have a great significance in Islamic architecture. The thesis starts with the aim of research and continues with a chapter about the mathematical aspects of geometry and patterns giving a technical view on the principles of their application in art and architecture. Geometric patterns are the most consistent part of Islamic architecture all over the world how they have been adapted and changed or developed through time and technology to contemporary Islamic architecture shows the development level and complexity of the Islamic world in modern days. The evolution and advancement of two and three-dimensional Islamic geometric patterns are reflected focusing on Muqarnas. The continuity of Islamic geometric patterns especially Muqarnas as a lively theory that is not only copy and passed from previous works but can be advanced with technology to integrate it in contemporary works is the aim of this research. The way to do that is by studying it in pieces or parts to be developed rather than a complete object by itself.