İbn Rüşd'de yaratma
Creation in İbn Rushd
  1. Tez No: 601861
  2. Yazar: AYSEL BENGİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ÇETİNTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratma, İbn Rüşd, Tanrı, sudûr, kadîm, Creation, Ibn Rushd, God, Sûdür, Kadim
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Yaratma, insanın var oluşundan bu yana merak ettiği ve sorguladığı bir konu olması sebebiyle, Allah ile âlem arasında bulunan ilişkinin temel kavramını oluşturur. Şimdi şu soruyu soralım: Yaratmanın, Allah ile âlem arasındaki ilişkinin temel kavram olmasının sebebi insanların onu merak etmesi ve sorgulaması mıdır? Acaba insanlar hiç olmasaydı ya da yaratılmasaydı Allah ile âlem arasındaki ilişkinin temel kavramı yine yaratma olmayacak mıydı? Allah'ın ilmi, iradesi, mahiyeti, yaratılmışlara benzememesi, varlık çeşitleri, imkân, illiyet, ezeli yaratma, sudur teorisi, yoktan yaratma ve varlık mevzuları bu ilişkinin ortaya çıkmasına yardımcı olmaktadır. Yaratma konusunda iki temel görüşün ön plana çıktığını, bugüne kadar yapılan çalışmalardan hareketle anlıyoruz. Bu görüşlerden biri kelamcıların savunduğu“zamansal yaratma”diğeri ise filozofların savunduğu“ezeli yaratma”dır. İbn Rüşd'de yaratma konusunda kendi görüşlerini savunurken filozofların“ezeli yaratma”görüşünü benimser. Fakat İbn Rüşd, çağdaşlarından farklı olarak, düşüncesini ortaya koyarken aynı zamanda ayetlerden yararlanma yoluna gitmiştir. O, iki çeşit ezeli varlık anlayışının olduğunu söyler. Biri zamanın dışında ve sebepsiz zorunlu varlık olan Allah, diğeri zamansız fakat sebepli ezeli varlık olan âlemdir.
Özet (Çeviri)
Creation has been a subject that people have been curious about and questioned since their existence. For this reason, creation is the basic concept of the relationship between God and the universe. Let us ask these following questions: Is the reason that creation is the basic concept of the relationship between God and the universe is that people curious about and question it? Would creation not have been the basic concept of the relationship between God and the universe if people had never existed or had not been created? The concepts of God's knowledge, willpower, nature, dissimilarity to createds, existence forms, possibility, causality, eternal creation, appearance theory, creation from nothing and existence help this relationship to exist. Two basic perspectives on creation becomes prominent. One of those views is“temporal creation”advocated by theologians and another is“eternal creation”advocated by philosophers. While Ibn Rushd builts on his own views on creation he benefited from the philosophers' view of eternal creation. However contrary to his contemporaries, Ibn Rushd prefers to use the verses while presenting his own ideas. On the other hand, he says there are two kinds of perceptions of eternal existence. One is the obligatory being God, which is far from time and reason, and the other is the eternal universe, which is timeless but causal.