Aminofilin veya kafein kullanımının prematüre bebeklerde uzun dönem solunum fonksiyonları üzerine etkisi
Effect of aminophylline or caffeine use on long-term respiratory functions in premature infants
- Tez No: 601870
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SATAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Aminofilin, Kafein, Prematürite, Solunum fonksiyon testi, Aminophylline, Caffeine, Prematurity, Respiratory function test
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı prematüre doğum nedeniyle tedavi görüp apne tedavisi için aminofilin veya kafein kullanılan olguların 4-6 yaş döneminde solunum fonksiyonlarını ve atopi durumlarını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Çukurova Tıp Fakültesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitelerinde Ocak 2012-Haziran 2015 yılları arasında prematürite nedeniyle tedavi görmüş 4-6 yaş arası 66 olgu ile aynı yaş grubunda bilinen bir hastalığı olmayan sağlıklı 30 olgu alındı. Prematüre bebeklerin 35'i aminofilin tedavisi, 31'i kafein tedavisi almıştı. Tüm olguların atopik hastalık yönünden fx5, phadiotop, total IgE düzeylerine bakıldı, deri testi yapıldı. Solunum fonksiyon testi yapabilen olgulara solunum fonksiyon testi ve reverzibilite testi uygulandı. Bulgular: Aminofilin tedavisi almış olguların yaş ortalaması 60,2±6,3 (47-72) ay, kafein tedavisi almış olguların yaş ortalaması 55,7±5,9 (48-72) ay, sağlıklı grubun yaş ortalaması 61,0±7,4 (48-72) aydı. Tüm grupların fx5, phadiotop, total IgE düzeyleri ve deri testi sonuçları arasında istatistiksel anlamlı farklılık yoktu (p>0,05). Solunum fonksiyon testlerinde FVC, aminofilin tedavisi almış olgularda ortalama 77,2±14,4 (64-123) litre, kafein tedavisi almış olgularda ortalama 74,6±9,6 (65-97) litre, sağlıklı grupta ortalama 80,4±7,6 (68-104) litreydi. Kafein tedavisi almış olguların ortalama FVC'si en düşükken, sağlıklı gruptaki olguların ortalama FVC'si en yüksek değerde saptandı (p=0,046). Olguların solunum fonksiyon testlerindeki FEV1, FEV1/FVC, PEF, MEF75, MEF50, MEF25 ve MEF25-75 değerlerinde üç grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). Reverzibilite testindeki FEV1, FVC, FEV1/FVC, PEF, MEF75, MEF50, MEF25 ve MEF25-75 değerlerinde üç grup arasında anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). Prematüre doğmuş BPD geçiren olgular ile prematüre doğmuş BPD geçirmemiş olguların solunum fonksiyon testleri karşılaştırıldığında FEV1, BPD geçirmiş olgularda daha yüksek saptanmışken (p=0,02), FVC, FEV1/FVC, PEF, MEF75, MEF50, MEF25 ve MEF25-75 değerlerinde gruplar arasında istatistiksek anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Olgularımızın ortalama FVC değeri en yüksek sağlıklı gruptayken, en düşük kafein tedavisi almış grupta saptanmıştır. Diğer solunum fonksiyon testi parametrelerinde 3 grup arasında istatististiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır. Bu bulgular prematüre bebeklerin uzun dönem izleminde solunum fonksiyonlarının olumsuz etkilenebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Effect of Aminophylline or Caffeine Use on Long-Term Respiratory Functions in Premature Infants Aim: The aim of this study was to evaluate the respiratory functions and atopy conditions of 4-6 years old patients treated with aminophylline or caffeine for the treatment of apnea due to premature birth. Materials and Methods: This study included 66 patients aged 4-6 years who were treated for prematurity between January 2012 and June 2015 in the Neonatal Intensive Care Units of Çukurova Medical Faculty and 30 healthy subjects without any known disease in the same age group. Thirty five of the premature babies received aminophylline treatment and 31 of them received caffeine treatment. All patients were examined for atopic disease, fx5, phadiotope, total IgE levels and skin tests were performed. Respiratory function test and reversibility test were performed in patients who could perform respiratory function tests. Results: The mean age of the patients treated with aminophylline was 60,2±6,3 (47-72) months, the mean age of the patients treated with caffeine was 55,7±5,9 (48-72) months, and the mean age of the healthy group was 61,0±7,4 (48-72) months. There was no statistically significant difference between fx5, phadiotope, total IgE levels and skin test results of all groups (p>0,05). In respiratory function tests, FVC was 77,2±14,4 (64-123) liters in patients who received aminophylline treatment, 74,6±9,6 (65-97) liters in patients receiving caffeine treatment, and 80,4±7,6 (68-104) liters in healthy group. While the mean FVC of the patients receiving caffeine treatment was the lowest, the mean FVC of the healthy group was highest (p=0,046). There was no statistically significant difference between the three groups in terms of FEV1, FEV1/FVC, PEF, MEF75, MEF50, MEF25 and MEF25-75 values in respiratory function tests (p>0,05). There were no significant differences in FEV1, FVC, FEV1/FVC, PEF, MEF75, MEF50, MEF25 and MEF25-75 values in the reversibility test between the three groups (p>0,05). When the respiratory function tests of the cases BPD history and without BPD history were compared, FEV1 was higher in patients with BPD (p=0,02), but no statistically significant difference was found between the groups in FVC, FEV1/FVC, PEF, MEF75, MEF50, MEF25 and MEF25-75 values (p> 0,05). Conclusion: While the mean FVC value of our cases was highest in the healthy group, it was found in the lowest caffeine group. No statistically significant difference was found between the 3 groups in other respiratory function test parameters. These findings suggest that respiratory functions may be adversely affected in long term follow-up of premature babies.