İşverenin iş kazalarından doğan hukuki sorumluluğu
Employer's legal liability for work accidents
  1. Tez No: 601872
  2. Yazar: BESTE YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ CAN TUNCAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kaza, İş Kazası, İş kazası İçin Gereken Koşullar, İşçiyi gözetme borcu, Kusurlu Sorumluluk, Kusursuz Sorumluluk, Accident, Work Accident, Conditions for Work Accident, Obligation to Observe Worker, Defective Liability, Perfect Responsibility
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Sanayileşme sürecinin hızla gelişip ilerlemesinin doğal bir sonucu iş kazası sorunlarının meydana gelmesidir. Gerek Uluslararası veriler gerek Türkiye de SGK tarafından tutulan verilerin gösterdiği kaçınılmaz sonuç meydana gelen iş kazalarının her geçen yıl bir öncekinden daha fazla artış göstermesidir. İş kazaları işçi aileleri ve toplumumuz için önemli kayıplar meydana getirmekte ve ülke ekonomileri ve işletmelerde iş kazalarından ciddi şekilde etkilenmektedir. Sosyal Güvenlik Hukuku Sistemimizde meydana gelen kazalar sonucu oluşan zararlar parasal yardımlar ve ödenek bağlanarak karşılanmaya çalışılmaktadır. İşçi ve işverenin sorumluluğu ve yükümlülüklerine dair çıkarılan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu da bu anlamda önemli yenilikler getirmiştir. İş kazalarından doğan sorumluluğun en temel sonucu, meydana gelen iş kazasından dolayı zarara uğrayan işçinin veya ölüm halinde hak sahiplerinin uğradığı zararın tazminini talep edebilmesidir.“İşverenin İş Kazalarından Doğan Hukuki Sorumluluğu”konulu yüksek lisans tez çalışmamızda işverenin iş kazalarından doğan sorumluluğunun niteliği, yükümlülükleri ve iş kazalarından doğan hukuki sonuçlar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
A natural consequence of the rapid development and progress of the industrialization process is the occurrence of occupational accident problems. Both international data, and Turkey also showed the inevitable result of the data held by the SSI, the challenge is to show a further increase from the previous occupational accidents each year. Occupational accidents cause significant losses for workers families and society and are severely affected by the occupational accidents in the national economies and enterprises. In our Social Security Law System, the damages caused as a result of accidents are tried to be compensated by linking financial aid and allowance. The Occupational Health and Safety Law on the responsibility and obligations of the employer and employer has brought important innovations in this regard. The most basic consequence of the liability arising from work accidents is that the worker or the right holders in the event of death can claim compensation for the damage caused by the work accident. In our master thesis titled Legal Responsibility of the Employer due to work accidents, the nature, obligations and legal consequences of the work accidents are examined.