Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Polikliniğine başvuran obezite tanılı hastalarda PCSK1(Proprotein convertase subtilisin/kexin type 1) ve AGRP(Agouti related peptide) genlerinin ekspresyon düzeylerinin incelenmesi
Investigation of expression levels PCSK1(Proprotein convertase subtilisin/kexin type 1) and AGRP(Agouti related peptide)genes in patients with obesity admitted to Düzce University Pediatric Endocrinology Polyclinic
- Tez No: 601888
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR ARSLANOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: çocuk, obezite, PCSK1 geni, AGRP geni, child, obesity, PCSK1 gene, AGRP gene
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Obezite çocuklarda bütün ülkelerde oldukça yaygın olarak görülen, çevresel ve genetik faktörlerin etkilediği multifaktöriyel bir hastalık olup erken mortalite, metabolik ve kardiyovasküler komplikasyonlar için bir risk faktörüdür. Obezitede genetik faktörlerin rolü komplekstir. İnsanlarda obezite sayısız genetik faktörün minimal katkıları ile poligenik tipte veya nadiren tek bir genin bozukluğuna bağlı olarak monogenik olabilmektedir. Monogenik yani tek genin neden olduğu obezite, genetik sendromlarla birlikte görülebileceği gibi tek başına da görülebilir. Poligenik obezite, obezitenin en yaygın görülen genetik versiyonu olup, multifaktöriyel kalıtım gösterir. Poligenik obezite genler, çevresel davranış ve hepsinin biribiriyle etkileşiminin bir sonucu olarak ortaya çıkar. PCSK1 geni prohormonları ve proneuropeptitleri aktif formuna dönüştüren endoproteaz olan PC 1/3'ü kodlayan bir gendir. PC 1/3 aktivitesi, gıda alımının, glukoz homeostazının ve enerji homeostazının düzenlenmesinde rol oynayan birçok peptid hormon öncülünün aktive edilmesi için gereklidir. PC 1/3 tarafından parçalanan POMC proteini, iştahın azalmasında rol oynar. İnsanlarda, aguti ile ilişkili peptid AGRP geni tarafından kodlanır ve iştahı arttırmada, metabolizma ve enerji tüketimini azaltmada görevlidir. Biz bu çalışmada PCSK1, AGRP genlerinin ekspresyon düzeylerini tespit edip, ekspresyon düzeyleri ile hastaların demografik, klinik özellikleri ve laboratuvar bulguları arasında herhangi bir ilişkinin olup olmadığını değerlendirmeyi amaçladık. Obezite tanılı ve 3 kuşak jenerasyondan birinde obez birey olan 40 hasta ve normal ağırlıklı 18 sağlıklı çocuk karşılaştırıldı. Total RNA hastaların periferik kanlarından izole edildi. cDNA sentezi yapıldı ve real time PCR (RT-PCR) aracılığıyla PCSK1 ve AGRP genlerinin ekspresyon düzeyi tespit edildi. PCSK1 ve AGRP ekspresyon düzeyleri obez ve konrol grup arasında karşılaştırıldığında istatiksel olarak anlamlı farklılık vardı. PCSK1 geni ekspresyon düzeyi ile vücut ağırlığı SDS, VKI SDS, boy SDS, bel çevresi, kalça çevresi, trigliserid, insülin, TSH, HOMA-IR ve delta kemik yaşı değerleri arasında anlamlı ilişki vardı. AGRP geni ekspresyon düzeyi ile VKI SDS, bel çevresi, kalça çevresi, insülin, TSH ve HOMA-IR değerleri arasında anlamlı ilişki vardı. Literatürde bildiğimiz kadarıyla obez hastalarda PCSK1 geni ekspresyon düzeyini inceleyen çalışma olmamakla birlikte bizim çalışmamızın sonuçları da PCSK1 geninin işlevinin bozulmasının obeziteye neden olabileceğini desteklemektedir. AGRP geni iştahın artmasını sağlamaktadır. Bizim çalışmamızda, AGRP ekspresyon düzeyi obez hastalarda azalmıştır. Bu sonuçlar obezite gelişiminde sadece iştahın etkili olmadığını buna ek olarak çevresel etmenlerinde etkili olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Obesity is a multifactorial disease which is very common all around the world and also it is afffected by environmental and genetic factors. Obesity is a risk factor for matabolic and cardiovascular complications and increases mortality. The role of the genetical factors in obesity is complex. In humans, obesity can be classified into two types; polygenic and monogenic obesity. In polygenic obesity there are many genetical factors and each of it contributes minimally however, in monogenic obesity is a rare condition case that was caused by a single gene. Monogenic obesity can be seen together with genetic syndromes or may be seen alone. Polygenic obesity is the most common genetic version of obesity and has multifactorial inheritance. Polygenic obesity occurs as a result of the interaction between genes and environmental factors. PC1 / 3 is encoded by the PCSK1 gene and it is an endoprotease enzyme which activates prohormone and proneopeptides. PC 1/3 activity enables the activation of several peptide hormone precursors which involved in the regulation of food intake, glucose homeostasis, and energy homeostasis. POMC protein hydrolysed by PC1 / 3 that has a role in reducing appetite. In humans, the aguti-associated peptide is encoded by the AGRP gene and is involved in increasing appetite, reducing metabolism and energy consumption. In this study, we aimed to determine the expression levels of PCSK1, AGRP genes in children and to evaluate whether there is any relationship between expression levels and demographic, clinical characteristics and laboratory results of the patients. Forty children with obesity who had at least one obese relative among their first-second and third degree relatives and 18 normal weighted control groups were compared. Total RNA was isolated from patients' peripheral blood samples. cDNA synthesis was performed and the expression level of PCSK1 and AGRP genes were determined by real time PCR (RT-PCR). There were a statistically significant difference in PCSK1 and AGRP expression levels between obese and control groups. There was a significantly relationship between PCSK1 gene expression level and body weight, BMI, waist circumference, hip circumference, triglyceride, insulin, TSH, HOMA-IR and delta bone age values at obese and control groups. There was a significantly relationship between AGRP gene expression level and BMI, waist circumference, hip circumference, insulin, TSH and HOMA-IR values at obese and control groups. According to our knowledge, there is any study in literature examining the PCSK1 gene expression level in obese patients and the results of our study supported that the dysfunction of the PCSK1 gene might cause obesity. AGRP helps to increase the appetite. Our investigation showed that, AGRP expression levels were found to be decreased in obese patients. These results suggested that not only appetite is effective in the development of obesity but also environmental factors might have a role.