İnsansız hava araçları sistemlerinin (İHAS) adli bilimler açısından önemi
The importance of unmanned aerial vehicles systems (UAVS) in terms of forensic sciences
  1. Tez No: 601903
  2. Yazar: BARIŞ LAFCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NERGİS CANTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli Bilimler, İnsansız Hava Aracı (İHA), İnsansız Hava Aracı Sistemleri (İHAS), Olay Yeri, Olay Yeri İnceleme, Crime Scene, Crime Scene Investigation Forensic Sciences, Unmanned Aerial Vehicle (UAV), Unmanned Aerial Vehicle Systems (UAV Systems)
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Adli Bilimler; adli soruşturma sonucunda elde edilen maddi kanıtları araştıran ve analiz eden bir bilim dalıdır ve yapılan çalışmaların sonuçlarını yasa tarafından kullanılabilecek kanıt olarak hukuk hizmetine sunmaktadır. Adli Bilimler alanında çalışan tüm kurumlar ve kurum çalışanları hukuka en iyi hizmeti verebilmek için, yaşanan teknolojik gelişmeleri ve kendi ilgi alanlarında meydana gelen yenilikleri yakından takip ederek bilgi birikimlerini sürekli olarak güncel tutmak zorundadır. Teknolojinin hızla geliştiği alanlardan birisi de İnsansız Hava Araçlarıdır (İHA). İHA'lar; gelişen teknoloji dünyasının son dönemde ön plana çıkarttığı yeni nesil araçlardır. Gün geçtikçe kullanım alanları hızla artmış ve günlük yaşantımızda sıklıkla karşımıza çıkmaya başlamışlardır. İHA; İnsansız Hava Aracı Sisteminin (İHAS) bir bileşeni olarak işletilen, aerodinamik kuvvetler aracılığıyla sürekli uçuş yapma yeteneğinde olan, uzaktan İHA pilotu tarafından kontrol edilerek veya otonom operasyonu İHA pilotu tarafından planlanarak uçurulan ya da havada kalabilen hava aracı olarak tanımlanmaktadır. Ancak son dönemde İHA tanımının yetersiz kaldığı düşüncesiyle bu araçların İnsansız Hava Araçları Sistemi olarak tanımlanması gerektiği tartışılmaktadır. Bu açıdan bakıldığında İHAS kavramı; İHA ile kontrol istasyonu, komuta ve kontrol veri bağı, kalkış ve iniş sistemi gibi uçuşun sağlanması için gerekli olan, birbirinden ayrı sistem elemanlarının bütünü olarak tanımlanmaktadır. İnsansız Hava Araçları başta askeri amaçlarla üretilmeye başlanmış olsa da günümüzde istihbarat, arama kurtarma, kirlilik tespiti, tarım, ulaştırma, kargo, haritacılık, fotoğrafçılık gibi birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Bu araçların sağladığı katkılar yanında, kötü amaçlı kullanımının getirdiği olumsuzluklar da göz ardı edilmemelidir. Bu çalışma ile İnsansız Hava Aracı Sistemlerinin tarihsel gelişimi ve başlıca kullanım alanları araştırılmış, insansız hava araçları sistemlerinin Adli Bilimler alanında kullanımı ve gelecekte olay yeri inceleme alanında yapılacak çalışmaların önemi üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Forensic Sciences is a branch of science that investigates and analyzes the material evidence obtained as a result of the forensic investigation and presents the results of the studies to law as evidence that can be used by law. In order to provide the best service to the law, all the institutions and institutions personnel working in the field of Forensic Sciences have to keep their knowledge up to date continuously by following the technological developments and innovations in their fields of interest. One of the areas where technology is rapidly evolving is unmanned air vehicles (UAVs). UAVs are the new generation of vehicles that the developing technology world has brought to the forefront in recent years. The use areas have increased rapidly, and in our daily life, they have often started to appear in front of us. The UAV is defined as an air vehicle operated as a component of the Unmanned Aerial Vehicle System (UAV Systems), capable of continuous flight through aerodynamic forces, controlled by a remote UAV pilot, or operated by a UAV pilot, or operated by an autonomous operation of the UAV pilot. However, it is argued in recent years that these vehicles should be identified as Unmanned Air Vehicles Systems (UAV Systems) with the idea that the UAV definition was inadequate In this respect, the concept of UAV is defined as the whole of the separate system elements required for the provision of flight such as control station, command and control data link, departure and landing system. Although unmanned aerial vehicles have started to be produced primarily for military purposes, they are now used in various fields such as intelligence, search and rescue, pollution detection, agriculture, transportation, cargo, cartography, photography. In addition to the contribution of these vehicles, the negative effects of malicious use should not be ignored. With this study, the historical development of Unmanned Aerial Vehicle Systems and main areas of use has been investigated. The use of Unmanned Aerial Vehicle Systems in the field of Forensic Sciences and the importance of future studies in the field of crime investigation has been emphasized.