Kalp hastası çocuklarda aspirin direncinin sıklığı, klinik ve laboratuvar yansımasının değerlendirilmesi
The frequency of aspirin resistance in children with heart disease, evaluation of clinical and laboratory reflections
  1. Tez No: 601908
  2. Yazar: ERAY AKAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVCAN ALINÇ ERDEM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Aspirin direnci, doğuştan kalp hastalığı, tromboemboli, Aspirin Resistance, congenital heart disease, thromboembolism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; kalp hastası çocuklarda, aspirin direncine neden olabilecek faktörleri belirlemek ve aspirin direncinin kalp hastalığı olan çocuk yaştaki hastalarda sıklığını saptayabilmektir. Gereç ve Yöntem: Nisan 2019 ile Ekim 2019 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Polikliniği'nde takipte olan, en az 8 gün süreyle aspirin kullanan, doğuştan kalp hastalığı bulunan hastalar kesitsel olarak değerlendirildi ve 103 hasta çalışmaya alındı. Bulgular: Toplam 38 hastada (%36,9) aspirin direnci saptandı. Elli üç siyanotik hastanın 22'sinde(%41,5), 50 asiyanotik hastanın 16'sında (%32) aspirin direnci saptandı. Cinsiyet, ailede geçirilmiş trombüs öyküsü, kaptopril, furosemid ve mide koruyucu kullanımı, enterik kaplı aspirin kullanımı, kan basıncı ile aspirin direnci arasında ilişki tespit edilemedi. Fibrinojen için bir eşik değeri (cut off value) elde etmek için ROC analizi yapıldı. Yapılan ROC analizi sonucunda; ROC eğrisi altında kalan alan AUC= 0.81 (%95 GA 0.72-0.89; p=0.0001), sensitivitenin (duyarlığın) %86,8, spesifitenin (özgüllüğün) %72,3 ve kesim değerinin 287.5 olduğu saptandı. Albümin ortalama değerinin aspirin direnci olan grupta, aspirin direnci olmayanlara göre istatistik anlamlı olarak daha düşük olduğu saptandı. Albümin için bir eşik değeri elde edilmek istendi ancak ROC analizi sonucunda istatistik anlamlı bir sonuç elde edilemedi (p=0.058). Sonuç: Çocuk yaş grubunda aspirin direnci ile ilgili yapılan çalışmalar kısıtlıdır. Kalp hastalığı olan çocukların bazıları tromboembolik komplikasyonlar için risk altındadır. Pediatride bu önemli sorunun cevabı belirsizdir. Ayrıca, aspirin direncini çocuklarda klinik sonuçlara bağlayan herhangi bir veri bulunmamaktadır. Bu nedenle antiagregan dozda aspirin tedavisi alan çocuklarda, olası bir aspirin direncini öngörmek ve saptandığında tedavi edebilmek hayati önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
The Frequency of Aspirin Resistance in Children with Heart Disease, Evaluation of Clinical and Laboratory Reflections Purpose: The aim of this study was; To determine the factors that may cause aspirin resistance in children with heart disease and to determine the frequency of aspirin resistance in pediatric patients with heart disease. Materials and Methods: Patients with cyanotic and acyanotic congenital heart disease who use aspirin for at least 8 days and had cyanotic and acyanotic congenital heart disease were included in the study, between April 2019 and October 2019 were followed up at the Pediatric Cardiology Policlinic of the Cukurova University, Faculty of Medicine. Results: A total of 38 patients (36.9%) had aspirin resistance. Aspirin resistance was detected in 22 (41.5%) of 53 cyanotic patients and 16 (32%) of 50 acyanotic patients. No relationship was found between sex, family history of thrombus, captopril, furosemide and stomach protection, enteric coated aspirin use, blood pressure and aspirin resistance. ROC analysis was performed to obtain a cut off value for fibrinogen. As a result of ROC analysis; The area under the ROC curve was found to be AUC = 0.81 (95% CI 0.72-0.89; p = 0.0001), sensitivity 86.8%, specificity 72.3%, and cut-off value 287.5. The mean values of albumin were found to be significantly lower in aspirin-resistant group than non-aspirin-resistant group. A cut-off value for albumin was desired, but no statistically significant result was obtained from the ROC analysis (p = 0.058). Conclusion: As far as known, studies on aspirin resistance in the pediatric population are limited. Some populations of children with heart disease are at risk for thromboembolic complications. The scope of this important problem in pediatrics is unclear. In addition, there is no data linking aspirin resistance to clinical outcomes in children. Therefore, it is vital to predict a possible aspirin resistance in children under antiaggregant dose of aspirin and to treat when detected.