Genel kredi sözleşmesinin hukuki niteliği ve geçerlilik koşulları
Legal nature and validity conditions of general credit agreement
  1. Tez No: 601936
  2. Yazar: ŞULE KARAKÜLAH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHU AYANOĞLU MORALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Hukuk, Banking, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Banka, Kredi, Genel Kredi Sözleşmesi, Bankacılık
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Ülkemiz bankacılık sistemine bakıldığında genellikle genel kredi sözleşmelerinin önceden bankalar tarafından hazırlanmış veya hazırlatılmış standart sözleşmelerden oluştuğu görülmektedir. Genel kredi sözleşmelerinin genel işlem koşullarını içerisinde barındırması sebebiyle bu sözleşmelere, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun genel işlem koşullarına ilişkin hükümlerinin uygulanması gündeme gelecektir. İnsanlık tarihi boyunca meydana gelen ekonomik gelişmeler ile yatırım ihtiyaçları kredi kullanımı beraberinde getirmiş ve bu kapsamda bankalar ve yine banka taraf olduğu kredi sözleşmeleri ortaya çıkmıştır. Bu gelişmeler ile birlikte genel kredi sözleşmeleri gerek toplumsal işleyiş gerekse finansa piyasanın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Bu çalışmamız ile ülkemiz bankacılık uygulamasında giderek önemi artan genel kredi sözleşmesinin hukuki niteliği ve buna bağlı olarak tanımı, bu sözleşmenin unsurları, kuruluşu, geçerlilik koşulları açıklanmaya çalışılmıştır. Genel kredi sözleşmesi bankacılık uygulamasında büyük bir öneme sahip olmasına rağmen hukuk sistemimizde herhangi bir kanunda bu sözleşmeye yer verilmemiş olması sebebiyle doktrinde bu sözleşmenin nitelendirilmesi konusunda görüş ayrılıkları meydana gelmiştir. Bu görüşlere bağlı olarak genel kreşi sözleşmesi kapsamında çıkacak uyuşmazlıklara uygulanacak hukuk kuralları konusunda da bir görüş birliği bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
The economic developments and investment requirements which have arisen during the history of humanity brought about credit usage and within this scope banks and credit agreements which the bank is party of it came up. Following these developments general credit agreements have become an integral part of both the social functioning and the finance market. Although the general credit agreement is of great importance in banking practice, there is a difference in opinion in the doctrine regarding the qualification of this agreement, as no law is included in our law system. Based on these arguments there is no consensus on the legal rules to be applied to the disputes within the scope of the general credit agreement. On the other hand, if we look at the banking system of our country, it can be seen that general loan agreements generally consist of standard contracts which has been prepared by the banks. In this study the legal nature of the general credit agreement, which has become increasingly important in the banking practice of our country, its definition, the elements of this agreement, the establishment also the conditions of validity were tried to explain. KEYWORDS: Bank, credit, general credit agreement, banking