Kuddûsî divanı sözlüğü [Bağlamlı dizin ve işlevsel sözlük s.346-400]
Glossory of Kuddûsî's diwan [Concordance and functional glossory p. 346-400]
  1. Tez No: 601937
  2. Yazar: NUH KAHRAMANOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET YENİKALE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kuddusi, Divan, Bağlamlı Dizin, ĠĢlevsel Sözlük, Kuddusi, Divan, Concordance, Functional Dictionary
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 314
Özet
Bağlamlı Dizin ve ĠĢlevsel Sözlük çalıĢmaları, hem dilin Ģekil olarak doğurduğu hem de temelindeki kültürel arka plandan kaynaklanan zorlukları aĢmayı kendine ilke edinmiĢ çalıĢmalar olmalıdır. Aksi takdirde, sözkonusu sözlüklerin normal sözlüklerden hiçbir farkı olmayacak hatta çoğu zaman yanlıĢ yönlendirmelerle fayda sağlayan eserler yerine zarara sebep olan eserler durumuna geleceklerdir. Kuddusi Dîvânı'nın Bağlamlı Dizin ve ĠĢlevsel Sözlüğü bu hassasiyetler göz önüne alınarak hazırlanmıĢ bir çalıĢmadır. ÇalıĢmanın amacı, Kuddusi Dîvânı'nın anlam dünyasını tüm incelikleriyle ortaya çıkarmak, söz konusu eserin söz varlığını tespit etmek, üslup çalıĢmaları için gerekli veri deposu sağlamak, Türkçenin tarihsel sözlüğüne katkıda bulunmak, Klâsik Ģiiri günümüz okuruna anlam incelikleriyle sunmak, yapılabilecek analitik çalıĢmalar için sistematik veriler sağlamak olarak özetlenebilir. Bu amaca ulaĢmak için çalıĢma üç bölüm Ģeklinde oluĢturulmuĢtur. Birinci bölüm Kuddusî, Kuddusî Dîvânı, Kuddusî Dîvânı ve bağlamsal sözlüklerle ilgili çalıĢmalar hakkında genel bilgilerden oluĢmaktadır. Ġkinci bölüm ise inceleme bölümüdür. Bu bölüm de asıl bölüm olan üçüncü bölümle ilgili ön plana çıkarılması gereken hususlara değinilmiĢtir. Üçüncü bölüm ise çalıĢmanın asıl kısmı olan sözlük bölümüdür. Bu bölümde metinde yer alan tüm sözcükler bağlamdaki yerleri ve iĢlevleriyle alfabetik olarak dizilmiĢtir.
Özet (Çeviri)
Contextual Index and Functional Glossary studies should be based on the principle of overcoming the difficulties arising from both the language in form and the underlying cultural background. Otherwise, these dictionaries will be no different from normal dictionaries, and will often become damaging works rather than works that are useful with misleading instructions. The Contextual Index and Functional Dictionary of the Kuddusi's Divan is a study that has been prepared considering these sensitivities. The aim of this study is to reveal the world of meaning of Kuddusi's Divan with all its subtleties, to determine the existence of the vocabulary of the work in question, to provide the necessary data store for the stylistic works, to contribute to the historical dictionary of Turkish, to present the classical poetry to the reader of today with the subtleties of meaning and to provide systematic studies. In order to achieve this aim, the study was formed in three parts. The first part consists of general information about Kuddusi, Kuddusi's Divan, and studies on contextual dictionaries. The second section is the review section. In this section, the third section, which is the main section, should be highlighted. The third part is the dictionary part which is the main part of the study. In this section, all the words in the text are listed alphabetically with their place and functions in the context.