Seramik sanatçısı Mehmet Tüzüm Kızılcan'ın eserlerinin tasarım açısından incelenmesi
Examination of works of ceramic artist Mehmet Kızılcan in terms of desing
  1. Tez No: 602031
  2. Yazar: KÜBRA ÜZÜM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LALE AVŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Mehmet Tüzüm Kızılcan, Seramik, Sanat, Çağdaş Türk Seramik Sanatı, Sagar, Mehmet Tüzüm Kızılcan, Art, Ceramics, Contemporary Turkish Ceramic Art, Sagar
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Gelişen dünya ile ikinci dünya savaşı sonrası Postmodern değişimler de başlamıştır. Her alanda etkili olan bu ilerlemeler 1960 yılı ve sonrasında Türk Seramik Sanatını da olumlu yönde etkilemiş ve çağdaşlaşma yolunda adımlar atılmıştır. Çağdaş Türk Seramik sanatında birçok sanatçı, eserleri ve sanata ışık tutacak fikirleri ile kendilerinden söz ettirmeyi başarmışlardır. Mehmet Tüzüm Kızılcan, yaptığı eserleri ve tecrübeleri ile Çağdaş Türk Seramik sanatında yeri olan sanatçılardan biri olmuştur. Sanatçı araştırmaları, disiplini ve seramik sanatındaki paylaşımcılığı ile Çağdaş Türk Seramik sanatında değerli bir sanatçı olma rolünü üstlenmiştir. Bu çalışma çerçevesinde“Seramik Sanatçısı Mehmet Tüzüm Kızılcan'ın Eserlerinin Tasarım Açısından İncelenmesi”başlığı altında araştırma yapılmış, eser verdiği seramik sanatı alanına katkılarının anlaşılması, yeni nesillere aktarılması amaçlanmıştır. İlk bölümlerde çalışmaya dair detaylar araştırılmış, İkinci bölümde ise Çağdaş Türk Seramik Sanatı ve gelişimi hakkında kısa ve gerekli bilgiler aktarılmıştır. Üçüncü bölümde, araştırmanın esas konusu olan Mehmet Tüzüm Kızılcan'ın yaşama ve sanata başlama öyküsünü içermektedir. Sanatçının gerçekleştirdiği sergiler ve sanatsal aktivitelerin yanında edindiği ödüllere de yer verilmiştir. Araştırmanın dördüncü bölümünde sanatçının eserleri dönemlere ayrılarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Post-modern changes started after the changing world and the second world war. In parallel with these general changes, the changes in Turkish Ceramic Art in 1960 and after were affected positively and gained a contemporary phenomenon. Many artists in contemporary Turkish ceramic art have succeeded to make themselves known by adding different and permanent phenomena in terms of art. Mehmet Tüzüm Kızılcan has succeeded in bringing himself to the forefront with his works and experiences. With his researches and disciplined works, he took his place in the contemporary Turkish ceramic art. Within the scope of this study, a research has been conducted under the title of "Examining the Works of Ceramic Artist Mehmet Tüzüm Kızılcan in Terms of Design, and it is aimed to understand its contributions to the field of ceramic art and transfer it to new generations. In the first chapters, the details of the study are examined and in the second part, brief and necessary information about Contemporary Turkish Ceramic Art and its development is given. In the third part, Mehmet Tüzüm Kızılcan, who is the main subject of the research, includes the story of starting life and art. The artist has classified his works with images such as width-length, intertwined circles with transparent-opaque connections in different sizes, in different time periods. Besides the exhibitions, workshops and artistic activities of the artist, the awards he has received were given.