Postmodern değerler ve satın alma tarzları arasındaki ilişkiler: Kırıkkale ilinde bir uygulama
Relationship between postmodern values and purchasing styles: An application in kirikkale province
  1. Tez No: 602047
  2. Yazar: MÜNEVVER ÖZGÜR YALÇINTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CİHAT KARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Modernizm, Postmodernizm, Modern Değerler, Postmodern Değerler, Tüketici Satın Alma Tarzları, Modernism, Postmodernism, Modern Values, Postmodern Values, Consumer Purchasing Styles
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışma, postmodern değerler ile tüketici satın alma tarzları arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Kırıkkale ilinde ikamet etmekte olan tüketiciler oluşturmaktadır. Veriler internet üzerinden, çevrimiçi bir anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Bu amaçla, Kırıkkale ilinde ikamet eden kişilere yönelik olarak 436 tüketici rastgele seçilmiştir. Uygulanan anket formda iki ölçek kullanılmıştır. Bu ölçekler“Modernizm/Postmodernizm Ölçeği”ve“Tüketici Karar Verme Tarzları Ölçeği”dir. Elde edilen veriler SPSS paket programında analiz edilmiş, anova, korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma bulgularında postmodern değerler ve tüketici satın alma tarzları arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Araştırmada elde edilen diğer bir sonuç, katılımcıların demografik özellikleri ile satın alma tarzları arasında anlamlı ilişkiler bulunduğu sonucudur. Katılımcıların cinsiyeti, yaşları, meslekleri, eğitim durumları ve aylık gelirleri ile satın alma tarzlarının bazı alt boyutlarında anlamlı ilişkiler bulunduğu tespit edilmiştir. Araştırmada elde edilen diğer bir önemli sonuç da katılımcıların demografik özellikleri ile modernizm/postmodernizm algıları ve tüketici karar verme tarzları arasındaki bulunan anlamlı ilişkilerdir. Katılımcıların cinsiyeti, eğitim düzeyi, medeni durumları, yaşları ile modernizm/postmodernizm algıları ve tüketici karar verme tarzları bazı alt boyutlarında anlamlı farklılık bulunurken bazı alt boyutlarda anlamlı ilişkilere rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the relationship between postmodern values and consumer purchasing styles. The sample of the study consists of consumers residing in Kırıkkale province. The data were collected on the internet through an online questionnaire. For this purpose, 436 consumers were randomly selected for the residents of Kırıkkale province. Two scales were used in the questionnaire. These scales are“Modernism / Postmodernism Scale”and“Consumer Decision Making Styles Scale”. The data were analyzed in SPSS package program and anova, correlation and regression analyzes were used. In the research findings, significant relationships were found between postmodern values and consumer buying styles. Another result of the study is that there is a significant relationship between demographic characteristics and purchasing styles of the participants. Significant relationships were found in some sub-dimensions of gender, age, occupation, educational background, monthly income and purchasing styles of the participants. Another important result of the study is the significant relationships between the participants' demographic characteristics and their perceptions of modernism/postmodernism and consumer decision-making styles. Gender, educational level, marital status, age with modernism/postmodernism perceptions and consumer decision making styles of the participants were found to be significant in some sub-dimensions, but no significant relationships were found in some sub-dimensions.