Arap haberciliğinde dijital hikâye anlatıcılığı: AJ+ Arabi örneği
Digital storytelling in arab journalism: Case of Aj+ Arabi
  1. Tez No: 602048
  2. Yazar: HANDE AYŞE ALEMDAROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET İSMAİLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hikâye anlatıcılığı, dijital hikâye anlatıcılığı, habercilikte
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Hadiseleri zaman, mekân ve kişi kadrosu kurgusunu oluşturarak, temsiller ve metaforlar eşliğinde ve bir olay örgüsü dâhilinde anlatan hikâye, insanlık tarihinin en eski ve en önemli edebi türleri arasında yer almaktadır. İnsanlık tarihi boyunca sözle, çizimle, yazıyla, fotoğrafla, videoyla ve müzikle aktarılmış olan bu tür, diğer dünya edebiyatlarında da olduğu gibi Arap edebiyatında da sık kullanılan bir anlatı sanatı olarak önemli bir yere sahiptir. Hikâyenin Arap edebiyatındaki önemi özellikle İslamiyet'ten sonra temsillerle mesaj veren Kur'an-ı Kerim kıssalarının etkisiyle daha da artmıştır. Hikâyenin aktarılması en az hikâyenin kendisi kadar önemlidir. Bu yüzden, insanlık tarihi boyunca hikâyeler etkili bir şekilde aktarılmaya çalışılmıştır. Neticede hikâye, tarihin her devrinde insanı, psikolojisini ve duygu durumunu etkileyebilmiş bir anlatı sanatı olmuştur. Bu durum insana hizmet veren her sektörde olduğu gibi medya sektöründe de ilgi uyandırmış ve dünyanın önde gelen medya ve yayın kuruluşlarının mesajlarının aktarılmasında hikâye anlatıcılığına başvurulmuştur. Medya kuruluşlarının klasik yöntemler yerine -bilhassa yeni medya enstrümanlarının desteğiyle- hikâye anlatıcılığını kullanarak haberlerini aktarması özellikle son yıllarda yaygınlaşmış ve popüler bir hale gelmiştir. Çalışmamızda, birbiriyle bağı yukarıda ortaya konmuş olan hikâye anlatıcılığı ile habercilik kavramları birlikte ele alınmış olup, habercilikte hikâye anlatıcılığı konusu Arap medyasında dijital hikâye konseptinin öncülerinden olan AJ+ ʿArabî özelinde incelenmiştir. Çalışma temelde üç bölüme ayrılmış olup birinci bölümde hikâye anlatıcılığının kuramsal temeli ortaya konmuş, ikinci bölümde dijital hikâye anlatıcılığı kavramı incelenmiş, üçüncü bölümde de AJ+ ʿArabî videoları dijital hikâye anlatıcılığı kavramı çerçevesinde değerlendirilmiştir. III
Özet (Çeviri)
A story which narrates events by constructing a setting and characters within a plot in company with symbols and metaphors is one of the oldest literary genres used in the human history. This literary genre, which has been narrated via speech, drawings and writing throughout the history, has an important place as a narrative art frequently used in Arab literature as in other world literatures. The significance of story in Arabic literature increased particularly with the effect of the Quranic stories that gave messages through depictions after Islam. The transference of a story is just as essential as the story itself. Therefore, people have tried to narrate stories effectively throughout the human history. After all, story has been a narrative art that has the ability to influence people as well as their mental state and mood in every period in history. This fact has aroused interest in the media sector as in every sector that serves the humankind. Accordingly, storytelling has been used as a key tool in transferring messages by world's leading media and broadcasting organizations. In recent years, it has become widespread and popular to use storytelling tools instead of classical methods in news making and broadcasting. This study addresses the abovementioned connection between 'storytelling' and 'journalism' and analyzes storytelling in journalism within the context of AJ+ Arabi, a pioneer of the concept of digital storytelling in the Arab media. The paper is mainly divided into three sections: the first part will deal with the theoretical basis of storytelling, the second part will examine the concept of digital storytelling, and in the third part, AJ+ Arabi videos will be evaluated within the concept of digital storytelling.