Konjenital toksoplazmozun tanısında PCR'ın kullanılması ve IFAT sonuçlarıyla karşılaştırılması
Application of PCR to the diagnosis congenital toxoplasmosis and the comparision with IFAT result
- Tez No: 60205
- Danışmanlar: PROF. DR. KADRİ ÖZCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: T. gondii, IFAT, PCR, Konjenital toksoplazmoz. IV, T. gondii, IFAT, PCR, Congenital toxoplasmosis. V
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Toksoplazmoz; zorunlu hücre içi paraziti olan Toxoplasma gondii'nin oluşturduğu, genellikle belirtisiz veya hafif belirtilerle seyreden, dünyada oldukça yaygın olarak görülen bir protozoon infeks iyonudur. Fakat, gebelik sırasında annenin akut toksoplazmoz geçirmesi durumunda bebekte anomalilere neden olan konjenital toksoplazmozu oluşturur. Bu çalışmada, Mersin Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğine doğum için başvuran 50 annenin serumunda, bebeğin kordon kanının serumunda ve amniyon sıvısında IFAT ile IgM ve IgG antikorlarına bakıldı. Kanlarında ve amniyon sıvısında ise PCR yöntemiyle Toxoplasma DNA'sı arandı. Anne serumlarının; %36.0'sında IgM, %82.0'sinde IgG, amniyon sıvısı örneklerinin %24.0'ünde IgM, %60.0'ında IgG, kordon kanı serumlarının %14.0'ünde IgM, %54.0'ünde IgG antikorları saptandı. B, geninin P, ve P4 primerlerinin kullanıldığı, PCR yöntemiyle 7 anne kanı (% 14.0), 6 kordon kanı (%12.0) ve 3 amniyon sıvısında (%6.0) Toxoplasma DNA'sı (+) bulundu. Konjenital toksoplazmozun tanısında, IFAT esas alındığında; PCR'ın duyarlılığı ve özgüllüğü; sırasıyla, amniyon sıvısında %16.7 ve %97.4, anne serumunda %22.2 ve %87.5, kordon kanında %57.1 ve %95.3 olarak bulundu. Sonuç olarak, klasik yöntemlerin yanında PCR'ın konjenital toksoplazmozun erken tanısı için güvenilir bir yöntem olarak kullanılabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Toxoplasmosis is a wide spread protozoon infection caused by the intracelluler parasites T. gondii and generally mild with few or no clinical smyptoms. But, if pregnant women was infected during gestation, congenital malformation, spontaneous abortus, premature delivery and still birth. Oceurs in fetus. In this study, in 50 amnion fluids cord bloods and periferal bloods. Collected from pregnants who were applied in Mersin goverment hospital were investigated spesific IgM and IgG antibodies with IFAT and DNA of Toxoplasma with PCR. In mothers sera; IgM 36.0%, IgG 82.0%, in amnion fluids; IgM 24.0%, IgG 60.0%, in cord bloods IgM 14.0%, IgG 54.0% was found positive. PCR positivity with B, gen PCR method using PL and P4 primers was found 14.0%, 12.0% and 6.0% in mothers sera, cord bloods and amnion fluids, respectively. For diagnosis of congenital toxoplasmosis; PCR sensitivity and specificity was detected 16.7%, 97.4% and 22.2%, 87.5% and 57.1%, 95.3% in amnion fluids, mothers bloods and cord bloods, respeyctively. In conclusion, it is considered that for rapid and reliable diagnosis of congenital toxoplasmosis, PCR might be used besides conventional techniques.