Kromozom 7q2.1-q3.1'de yer alan TUB 9 ve TUB 20 DNA polimorfizmlerinin sağlıklı Türk toplumunda incelenmesi
Analysis of TUB 9 and TUB 20 DNA polymorphisms on chromosome 7q 2.1-q3.1 in healthy Turkish population
- Tez No: 60204
 - Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KART
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
 - Anahtar Kelimeler: CFTR geni, TUB 9 polimorfizmi, TUB 20 polimorfizmi, allel frekansı, Türk.toplumu IV, CFTR gene, TUB 9 polymorphism, TUB 20 polymorphism, allel frequencies, Turkish population
 - Yıl: 1997
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Çalışmada 7. kromozomun uzun kolunun 7q 2.1 - q 3.1 bölgesine lokalize olan CFTR ( Kistik Fibrosis Transmembran Regülatör ) geni için intragenik polimorfizmler olan TUB 9 ve TUB 20 allel frekanslarının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu nedenle iki nesildir İç Anadolu' da yaşayan ve ebeveynleri akraba olmayan örnek grup ile rastgele seçilmiş Türk toplumu karşılaştırılmıştır. TUB 9 ve TUB 20 polimorfizmleri için bulunan allel frekansları Ki-Kare istatistik hesabı ile yorumlanmış ve. allel dağılımında anlamlı bir farklılık gözlemlenememiştir. Allel dağılımının Hardy- Weinberg kuralına uygun olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study we analyzed TUB 9 and TUB 20 intragenic polymorphisms of the CFTR gene which is mapped to chromosome 7q 2.1 - q 3.1.EDTA blood samples were provided from Hacettepe University, Institute of Child Health, DNA and Tissue Bank ( TÜBİTAK ). A group of 23 samples from Central Anatolia were compared to a random selection of healthy population ( n=23). There was no significant difference in the allelic frequencies. ( Chi- Square test p > 0.05 ) Allelic distributions fits the Hardy-Weinberg law.