Cam fiberle güçlendirilmiş ısıyla sertleşen akrilik rezinin boyutsal değişikliğinin incelenmesi
Evaluation of dimensional accuracy of a heatcure acrylic resin reinforced with glass fiber
  1. Tez No: 60209
  2. Yazar: NEŞET ERTAŞ ÇAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Akrilik protez kaidesi, boyutsal doğruluk, polimerizasyon büzülmesi, su emilimi, cam fiberler. iv, Acrylic resin denture bases, dimensional accuracy, polymerization shrinkage, water sorption, glass fibers
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protez Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Akrilik rezinler, üretim aşamasında polimerizasyon büzülmesi, kullanım aşamasında ise su emilimi nedeniyle bir genleşme sergilerler. Diğer birçok etkenin yanısıra polimerizasyon büzülmesi ve su emilimi, akrilik rezinlerin boyutsal doğruluğunu etkiler. Bu boyutsal değişim, protezin doku ile olan uyumunu azaltırsa, protezin retansiyonuna ve stabilizasyonuna negatif etki göstererek klinik başarıyı etkiler. Çalışmamızda, örgü ve iplik formundaki E glass cam fibrillerin, ısıyla sertleşen bir akrilik rezinin boyutsal doğruluğuna olan etkileri incelenmiştir. Bu amaçla, üzerlerinde belirli referans noktaları olan 10 adet pirinç ana model hazırlanmıştır. Bu ana modellerden 10'u kontrol, 60'ı değişik miktarlarda ve formda fiber içeren akrilik rezin örnekleri klasik muflalama tekniğiyle üretilmiştir. Üretilen bu örnekler üzerindeki referans noktaları, farklı üç aşamada ana modelle kıyaslanarak boyuttaki değişiklik saptanmıştır. Su emilimi ölçümleri 37° C (±1°C) deki distile su banyosuna atılan 70 adet örnekte, farklı 10 zaman aralığında yapılmıştır. Boyutsal değişim ölçümleri ışık mikroskobu, su emilim ölçümleri hassas terazi kullanılarak yapılmıştır. Çalışmamızda, E glass cam fibrillerin, içine katılan ısıyla sertleşen bir akrilik rezinin boyutsal doğruluğunu etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Acrylic resins display polimerization contraction in activation and expansion due to water sorption. Particulary polimerization contraction and water sorption effect the dimensional accuracy of acrylic resins. If dimensional changing reduces the fitting of a denture to the supporting tissue, thiswill affect retention and stabilization of denture in clinical succes. In our study, the effects of woven and roving formed E glass fibers in dimensional accuracy of a heat activated acrylic resin were investigated. For this purpose, 1 0 brass master models including selected reference points on it were prepared. Then 70 acrylic samples were produced using these brass master models. 10 of 70 were for control group and 60 acrylic resin samples contain fibers of different form and quantity were obtained by conventional molding technique. The change of dimension was determined by comparing the reference points of sample with those on brass master model in three different phase. Measures of water sorption were performed in 10 different time interval in 70 samples stored at 37°C (± 1 °C) distilled water bath. Dimensional change measurings were performed by means of a light microscope and water sorption measurings were performed by means of a sensitive pair of scales. In our study, we concluded that when E glass fibers are added in a heat activated acrylic resin they effect positively its dimensional accuracy.