Florürlü cikletlerin plak ve tükürük üzerine olan etkilerinin in situ olarak incelenmesi
Effect of fluoride containing chewing gum on saliva and dental plaque in situ
- Tez No: 60208
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN USMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Çiklet, Flor(P), Kalsiyum(Ca++), Akış Hızı, Tamponlama Kapasitesi, Plak, Tükürük, Chewing Gum, Flouride(F-), Calcium(Ca++), Flow Rate, Buffering Capacity, Plaque, Saliva
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada kalsiyum ve flor'lü çikletlerin dental plak ve tükürük üzerine olan etkileri in situ olarak araştırılmıştır. Bu amaçla; yaşları 8-10 arasında değişen 5'i kız 5'i erkek toplam 10 sağlıklı deneğe, 1 adet parafilm, 1 adet Ca+Flü çiklet ve 2 adet Ca+Flü çiklet çiğnetilmiştir. Araştırmanın Ca+Flü çiklet ve parafilm çiğnenmesinin dental plak üzerinde oluşturduğu etkileri ile ilgili bölümünde deneklere, 1 dakika %'luk 10 mi sukroz gargarasını takiben çikletlerin 10 dakika çiğnetilmesi ile plak pH'sı ve plak F- konsantrasyonu belirlenmiştir. Araştırmanın Ca+Flü çiklet ve parafilm çiğnenmesinin tükürük üzerinde oluşturduğu etkileri ile ilgili bölümünde deneklerin, çikletleri 10dakika çiğnemeleri ile tükürük pH'sı, P konsantrasyonu, Ca++ konsantrasyonu, akış hızı ve tamponlama kapasitesi belirlenmiştir. Her üç deney grubunun da plak pH'sını, akış hızını ve tamponlama kapasitesini arttırdığı bulunmuştur. Ca+Flü çiklet çiğnenmesinin Ca++ konsantrasyonunu belirgin bir şekilde yükselttiği, fakat tükürük P konsantrasyonuna etkili olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study the in situ effect of calcium and fluoride chewing gums on dental plaque and saliva were studied. For this purpose, one parafilm, one Ca+F chewing gum and two Ca+F chewing gum were chewed to 10 healthy subjects(aged 8-12 years,5 male and 5 female children). In the part of study for the effect of chewing of Ca+F chewing gum and parafilm on the dental plaque, first the participants used 10 ml rinse contains 10 percent sucrose solution. Then, following of 10 minutes chewing operation, plaque pH and P concentration were evaluated. The other part of the study, the effect of chewing of Ca+F chewing gum and parafilm on the saliva was searched and for this aim.saliva pH, F- concentration, Ca++ concentration, flow rate and buffering capacity were evaluated by chewing the chewing gum in 10 minutes period. As a result, each three experiment group increased plaque pH, flow rate and buffering capacity. Finally, chewing Ca+F chewing gum highly increased Ca++ concentration but there is no effect on F- concentration.