Engellilerin istihdam edilebilirliğine yönelik nitel bir araştırma
A qualitative research on employability of people with disabilities
- Tez No: 602163
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNÇ DEMİRBİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Engelli, Engelli İstihdamı, Engellilerin İstihdam Edilebilirliği, Disabled, Disabled Employment, Employability of Disabled People
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Hızla artan nüfus ve küreselleşen dünyada işgücü niteliklerinin artması, engelli bireylerin istihdamını zorlaştırmaktadır. Yöneticilerin işgücü ihtiyacını karşılarken en vasıflı çalışanları tercih etmeleri, engellilere yönelik mesleki ve özel eğitimlerin yetersiz olması, engellilere yönelik olumsuz algıların varlığı engellilerin istihdam sorunu ile karşı karşıya kalmalarına neden olmuştur. Bu durum engellilerin hem ekonomik açıdan, hem de artan sağlık sorunları yönünden yaşam kalitelerini her geçen gün kötüleştirmektedir. Araştırmanın amacı, bir büyükşehir belediyesinde istihdam edilen engellilerin istihdam edilebilirliğine yönelik nitel bir çalışma ortaya koymaktır. Araştırmaya ilişkin bilgi toplamak için engelli çalışanlara ve yöneticilere yönelik yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşmeler içerik analizi ile çözümlenmiş ve ortaya çıkan bulgular yazındaki çalışmalar kapsamında değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarında, işyerinde çoğunlukla ortopedik engellilerin çalıştığı sonucuna ulaşılmıştır. Engelli çalışan ve yöneticilerin istihdam edilebilirlik ve becerileri hakkında yeterince bilgi sahibi olmadıkları tespit edilen bir diğer husustur. Engelli çalışanların büyük oranda işlerinden ve yöneticilerinden memnun oldukları, yöneticilerin de engelli çalışanlara yönelik olumlu tutum içerisinde oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Population and labor force qualifications are increasing rapidly in globalizing world. Due to this situation, employment of disabled people is getting difficult. The fact that managers preferred employees who the most talented according to the others. In the other hand, there are inadequate vocational and special training for the disabled, and the presence of negative perceptions towards to them. Because of these all effects, disabled people face unemployment problem. Result of these situations, disabled people's life quality is getting worst by econmic and health problems. The aim of the research is to conduct a qualitative study on the employability of disabled people who works in a metropolitan municipality. For this purpose to used semi-structured interview form for collecting information form disabled employees and managers in this study. The interviews were analyzed using content analysis method. Findings were evaluated according to literature knowledge. According to the results of the research, it is concluded that orthopedic disabled people work mostly in this workplace. Furthermore, disabled employees and their managers do not have enough information about knowledge of employability and skills. Finally, disabled employees are mostly satisfied with their jobs and managers. Moreover their managers have positive attitude towards disabled employees.