Poliasitle modifiye kompozit rezinlerin in vitro koşullarda incelenmesi
In vitro evaluation of polyacid-modified composite resins' bond strength to human primary and permanent tooth enamel
  1. Tez No: 60217
  2. Yazar: ZAFER C. ÇEHRELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN USMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Cam iyonomer siman, Fiziko-mekanik karakterizasyon, Fosforik asit, Hibrid restoratif materyal, Metakrilatlar
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
IV ÖZET Bu çalışma, poliasitle modifiye kompozit rezinlerin daimi ve süt dişi minesi karşısındaki bağlanma kuvvetlerini incelemek ve elde edilen bağlanma kuvvetleri ile kırılma yüzeyi üzerinde kalan dolgu materyali miktarı arasındaki ilişkiyi araştırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde, 50'şer adet süt ve daimi dişin mine yüzeyi, sırasıyla 200,400 ve 600 gritlik silikon karbit kağıtlarla aşındırılmış ve iki farklı poliastile modifiye kompozit rezin materyali olan Dyract ve Compoglass, ilgili dentin bağlayıcı ajanları kullanılarak 3 mm çap ve 1mm yüksekliğindeki politetrafloroetilen kalıpların içerisinde diş yüzeylerine uygulanmıştır. Her materyal için süt ve daimi diş gruplarında 10'ar örnek içeren grupların bazılarında, dolgu materyalleri uygulanmadan önce asitle pürüzlendirme işlemi yapılmıştır. 5-55 °C arasında 500 defa uygulanan termal siklus işlemini takiben, 1mm/dk kafa hızında makaslanan örneklerin bağlanma değerleri ( Megapaskal ) istatistiksel olarak karşılaştırmıştır. Yapılan varyans analizinin sonuçları, materyal, yüzey işlemi ve diş tipi'nin elde edilen bağlanma değerleri ile etkileşimlerinin istatistiksel olarak önemli olduğunu ortaya koymuştur ( p< 0.05 ). Çalışmanın ikinci bölümünde, kırılan örneklerdeki bağlanma yüzeylerinde materyal içindeki kohesiv kırılma miktarları ( % alan ) incelenmiştir. Kırılma yüzeylerinin stereomikroskopik görüntüleri, bir tarayıcı cihazı ile bilgisayar ortamına aktarıldıktan sonra, bir fotoğrafik editör programı ( Adobe Photoshop 3.05 ) kullanılarak yüzeyde kalan dolgu materyali ile bağlanma yüzeyi ( mine ) arasında net bir kontrast elde edilmiş ve ardından histogram ile bağlanma yüzeyindeki kohesiv kırılma miktarı“% alan”cinsinden kaydedilmiştir. Çalışmanın bu bölümü için yürütülen istatistiksel analizde, materyal içi gruplarda önemli farklılıklar bulunurken, intramateryal karşılaştırmada istatistiksel olarak önemli bir farklılığa rastlanılmamıştır ( p>0.05 ). Bu sonuçların elde edilmesinden sonra yapılan regresyon analizinde, makaslama kuvveti ile bağlanma yüzeyindeki kohesiv kırılma miktarı arasında, kullanılan materyal tipinden bağımsız olarak açıklanabilen bir matematiksel ve doğrusal ilişki ortaya çıkarılmıştır ( r = 0.74 ).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study was conducted in two parts. The objective of the first part was to evaluate the influence of surface conditioning on the shear bond strength of two polyacid modified resin composites, Dyract and Compoglass, using their relevant dentinal adhesives in both primary and permanent tooth enamel. Buccal surfaces of human primary and permanent teeth were ground flat on 200,400 and 600-grit SiC paper and were divided into ten groups ( n=10 ). The materials were handled according to the instructions of the manufacturer and placed on to the tooth surfaces via polytetra-fluoroethylene tubes of 3 mm. in diameter. Following photopolymerization, the samples were subjected to thermocycling in a water bath of 5° and 55° for 500 cycles. Shearing test was conducted at a cross-head speed of 1 mm/min. Results ( Shear bond strength ) were recorded in Mpa.