Üç farklı restoratif materyalin aşınma dirençlerinin süt dişi minesi ile in vitro koşullarda karşılaştırmalı olarak incelenmesi
  1. Tez No: 60215
  2. Yazar: GÜLGÜN İRKÖREN DOLGUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. NİL ALTAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aşınma, süt dişi, mine, amalgam, cam iyonomer siman, Wear, primary tooth, enamel, amalgam, glass ionomer cement
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
IV ÖZET Bu çalışma, süt dişi minesi (kontrol grubu) ve üç farklı restoratif materyalin, süt dişi minesi karşısında aşınma dirençlerini karşılaştırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Gümüşle güçlendirilmiş cam iyonomer siman (Hi-dense), poliasit modifiye kompozit rezin (Compoglass) ve non y2 gümüş amalgam (SDI) ile süt dişi minesi (kontrol) örneklerinin, süt dişi mine pinleri karşısında gösterdikleri iki elemanlı aşınmaları, modifiye pin ve dönen disk metodu ile incelenmiştir. Deneylerde, her bir grup için 10'ar adet silindirik örnek ve karşıt süt dişi minesi örnekleri kullanılmıştır. Süt dişi minesi örnekleri, çekilmiş süt birinci ve ikinci azı dişlerinden hazırlanmıştır. Testler, distile su içinde gerçekleştirilmiş olup, süt dişi minesi-materyal çiftleri 5000 devir dönen cihaz ile 500 g yük altında aşındırılmıştır. Her bir test sonrasında hassas tartı cihazı ile ağırlık kaybı (mg) ölçülmüş ve ağırlık kaybı yüzdesi hesaplanmıştır. Süt dişi minesi karşısında, Hi-dense' in en düşük, Compoglass' m ise en yüksek aşınma direncine sahip materyaller olduğu görülmüştür, öte yandan, SDI' in Compoglass' tan daha çok, Hi- Dense ve süt dişi minesinden daha az aşındığı tespit edilmiştir. SDI amalgamın, süt dişi minesine yakın bir aşınma direncine sahip olduğu görülmüştür. Bu çalışmanın sonucunda, amalgam ve poliasit modifiye kompozit rezinin (kompomer) aşınma direnci yönünden süt azı dişlerinin restorasyonunda uygun materyaller olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT The aim of this study was to compare the wear resistance of three different dental restorative materials and primary tooth enamel as control against primary tooth enamel, acting as natural occlusion. The two-body wear of a silver-reinforced glass ionomer cement (Hi-Dense), a polyacid modified composite resin-compomer (Compoglass), a non y2 amalgam (SDI) and primary tooth enamel specimens (control) against primary tooth enamel pins were investigated by use of a modified pin on disc apparatus. This apparatus functioning similarly to the stomatognatic system, was specially designed for testing the materials. Ten standart cylindirical samples of each group and ten opposing enamel samples from primary first and second molars were prepared per group. Tests were carried out in distilled water and the enamel-material couples were subjected to 5000 cycles of wear with a maximum load of 500 g. After each test, weight loss (mg) was measured with a sensitive balance and percentage of weight loss was calculated according to a spesific formula. Hi-Dense showed the lowest and Compoglass did the highest wear resistance against primary tooth enamel. SDI showed greater wear than Compoglass but less wear than enamel and Hi-Dense. Compoglass displayed the highest wear resistance. The wear rate of amalgam (SDI) was similar to that of enamel. As a result of this study, amalgam and polyacid modified composite resin- compomer were found to be most suitable choices for use in primary molars in the viewpoint of wear resistance.