Lokal olarak uygulanan salwon kalsitonin hormonunun kobaylarda oluşturduğu osteoblastik aktivite değişimleri
The Local effect of salmon calcitonin hormone on osteoblastic activity in guinea pigs
  1. Tez No: 60218
  2. Yazar: HATİCE DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHAR ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kalsitonin, osteoblastik aktivite, kemik rezorpsiyonu
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Bu çalışmada iki farklı taşıyıcı, % 25 lik Jelatin ve % 3 lük hidroksipropil metilselülöz (HPMC) yardımıyla lokal olarak uygulanan salmon kalsitonin (sCT) hormonunun osteoblastik aktivite üzerine etkileri üç farklı zaman diliminde karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Bu amaçla, deney hayvanı olarak 33 adet kobay kullanılarak, hayvanların mandibulalarında her iki tarafta ikişer adet olmak üzere toplam 132 adet cerrahi defekt hazırlandı. Her bir zaman dilimi için deney grupları; * Negatif kontrol grubu (boş defekt) * Jelatinle uygulanan sCT grubu * Jelatin kontrol grubu * HPMC ile uygulanan sCT grubu * HPMC kontrol grubu olarak gruplandırıldı. Belirlenen bu gruplarda l.gün, 3. hafta ve 6. haftalarda defekt bölgelerinden elde edilen kesitlerde ışık mikroskopu altında histopatolojik değerlendirme yapılmıştır. Sonuç olarak, kullanılan tüm deney materyallerinin sert ve yumuşak dokular ile uyumlu olup osteoblastik aktiviteyi olumlu yönde etkiledikleri belirlenmiştir. Ayrıca, jelatin çözeltisiyle hazırlanan sCT maddesinin diğer gruplara oranla osteoblastik aktivite üzerinde daha etkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, sCT hormone was administered with two different carrier (25 % gelatin and 3 % HPMC) and the local effects on osteoblastic activity were evaluated by comparing three different time periods. For this purpose, 33 Guinea pigs were selected and 132 experimental defects were created on both sides of the corpus mandible. The groups for each time period were; * Negative control group ( empty defect) * Gelatin + sCT group * Gelatin control group * HPMC + sCT group * HPMC control group The histopathologic examinations were performed on 1st days, 3rd and 6th weeks by light microscopy. The results of our study showed that all experiment materials were biocompatible with the soft and hard tissues and stimulated the osteoblastic activity. When compared with other groups, gelatin + sCT was more effective on osteoblastic activity. Key words : Calcitonin, osteoblastic activity, bone resorption