Doğulu iki aydının karşılaştırılması: Sâdık Hidâyet ve Cemil Meriç
The easterner two wri̇ters' comparati̇ve: Sâdik Hi̇dâyet and Cemi̇l Meri̇ç
- Tez No: 602187
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature, Comparative Literature, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Batılılaşma, Bu Ülke, Kör Baykuş, Cemil Meriç, Sadık Hidayet, Westernization, Bu Ülke, Kör Baykuş, Cemil Meriç, Sâdık Hidâyet
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Cemil Meriç ve Sâdık Hidâyet değerleri ve anlaşılmaları zaman almış iki yazardır. Türkiye ve İran'ın Batılılaşmalarının hemen hemen aynı döneme denk gelmesi, iki yazarın bu zorlu süreçten nasıl etkilendikleri sorusunu akla getirmiştir. Sorunun cevabı da Cemil Meriç'in, Bu Ülke; Sâdık Hidâyet'in, Kör Baykuş eserleri üzerinden verilmeye çalışılmıştır. Çalışma yapılırken, yazarların sadece edebi yönleri değil, sosyal ve toplumsal bakış açıları da dikkate alınmıştır. Sâdık Hidâyet'te daha çok sosyal değişimlerin gözlemleri görülürken; Cemil Meriç'te çözümlemeler ön plana çıkmaktadır. Bunda herhalde Cemil Meriç'te denemelerin, Sâdık Hidâyet'te ise roman, hikâye ve mektup gibi anlatıların ağır basması etkili olmuştur. Tez, iki yazar üzerinden Türkiye ve İran'ın Batılılaşma süreçlerine karşılaştırmalı bir bakışı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Cemil Meriç and Sâdık Hidâyet are the writers who is values understand took time. The westernization process of Turkey and İran is almost the same period to coincide raises the question of how the two authors were affected by this difficult process. The answer to this question was given through the works Bu Ülke by Cemil Meriç and Kör Baykuş by Sâdık Hidâyet . During this study, not only the literary aspects of the authors , but also the social and social perspectives were discussed. While social changes were observed more in Hidâyet's works, analyzes were come to the forefront in Cemil Meriç's. Probably, this was influenced by the trials of Cemil Meriç and narratives such as novels,stories and letters in Sâdık Hidâyet. Thesis aims at a comparative owerview of the procers of westernization of Turkey and İran via authors.