Kooperatiflerde ortakların hak ve yükümlülüklerinin kapsamı
Scope of rights and obligations of partners in cooperatives
  1. Tez No: 602202
  2. Yazar: MİNE ÇİFTÇİ KILIÇARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN ŞAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kooperatif, çalışma, ortaklık, hak, yükümlülük, Cooperative, work, partnership, right, obligation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Tek başına üstesinden gelemediği işleri halledebilmek için kooperatifin doğasından faydalanmak isteyen bireyler bu faydayı, sahip olduğu bir takım haklar aracılığıyla elde ederler. Aynı şekilde bu haklardan faydalanmak ve işlerini halledebilmek için bir takım yükümlülükleri de yerine getirmeleri gerekir. İşte bu çalışmada 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu ve iligili mevuzata dayanarak ortakların sahip oldukları hakları , yapmaları gerekli yükümlülükleri ve bunların hukuki temelleri ve sonuçları incelenmiştir. Çalışmamızda,kooperatif hareketin tarihi gelişimi , kooperatifin hukuki niteliği , kooperatifçiliğe hakim olan ilkeler ve kooperatif ortağı kavramı incelenerek ,kooperatif ortağının ve ortağın ölümü durumunda mirasçıların sahip olduğu haklar ,kaynağına göre,kanundan doğan ve ana sözleşmeden doğan haklar olarak iki ana başlık altında incelenmiştir. Ayrıca ortakların bireysel olarak kullanabileceği ve azınlık olarak sahip olduğu haklar alt başlıklar halinde ele alınmıştır. Ortaklık sıfatından kaynaklanan yükümlülükleri ve yükümlülüklere aykırı davranışın sonucu olan sorumlulukları da çalışmamızın bütününde olduğu gibi mevzuat ,doktrin, Ticaret Bakanlığı örnek ana sözleşmesi ve okuyuculara kolaylık olması açısından güncel Yargıtay İçtihatları ışığında hazırlanmış. Konular, görüşlerimizin de belirtilmesiyle , çalışmamız ise elde edilen bulguların aktarıldığı sonuç bölümü ile sona erdirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Individuals who want to take advantage of the nature of the cooperative in order to be able to handle the jobs that they cannot handle alone can obtain this benefit through a number of rights they have. They also have to fulfill a number of obligations in order to exercise these rights and to take care of their business. In this study, the rights of the partners, their obligations and the legal basis and results of the partners are examined based on the Cooperatives Law No. 1163 and related legislation. In our study, the historical development of the cooperative movement, the legal quality of the cooperative, the principles prevailing in the cooperative and the concept of the cooperative partner were examined and the rights of the heirs in the event of the death of the cooperative partner and the partner were examined under two main headings as rights arising from the law and the main contract. In addition, the rights that the partners can use individually and as a minority are discussed under subheadings. The obligations arising from the title of partnership and the responsibilities resulting from the conduct contrary to the obligations were prepared in the light of legislation, doctrine, the Ministry of Trade sample agreement and the Supreme Court's case-law. The subjects were terminated by expressing my own opinions and our study was concluded with the conclusion section where the findings were transferred.