İşverenin işgüvenliği uzmanı bulundurma yükümlülüğü
Employer's obligation to have occupational safety specialist
- Tez No: 602292
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERHAN BİRBEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İş sağlığı ve güvenliği, iş kazası, meslek hastalığı, iş hukuku, iş güvenliği uzmanı, iş güvenliği uzmanı bulundurma yükümlülüğü
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Dünyada ve ülkemizde“İş Sağlığı ve Güvenliği”giderek önem kazanmaya başlayan bir kavramdır. Bu kavram sadece işveren ile işçi arasındaki bireysel bir meseleden ziyade iş hukukunun gelişimine de bağlı olarak toplumu da ilgilendiren bir mesele haline gelmiştir. Söz konusu kavramın başta insan sağlığı olmak üzere toplum barışına kadar birçok konuda etkileri görülmektedir. İş Sağlığı ve Güvenliği kavramı Dünya'da yaşanan Sanayi Devrimi ile birlikte giderek önem kazanmaya başlamış olup; bu kavramın tarihsel gelişim süreci de toplumlara göre farklılık göstermiştir. İş Sağlığı ve Güvenliği Hukuku da ülkemizde ise hala gelişmekte olan bir alandır. İşçi ile işveren arasındaki bağ ve ilişki, İş Hukuku'nun doğal ve zorunlu bir sonucudur. Bu anlamda işverenin Anayasa ve yasalar ile“işçiyi gözetme”borcu bulunmaktadır. İşveren, gözetme borcu gereği iş sağlığı ve güvenliğinden doğan her türlü yükümlülüğünü ve dolayısıyla“iş güvenliği uzmanı bulundurma yükümlülüğü”nü de yerine getirmelidir. Aksi halde işverenlerin kanunlardan kaynaklı şekilde idari, hukuki ve cezai sorumluluğu doğduğu gibi meydana gelebilecek kazalardan ötürü vicdani sorumluluğu da doğacaktır. Bu anlamda tez konumuzun kapsamını İş Güvenliğine ilişkin yasal düzenlemeler kapsamında İşverenin İş Güvenliği Uzmanı Bulundurma Yükümlülüğü oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The concept of Occupational Health and Safety has been increasingly gaining importance in the world and in our country. This concept has become a social issue rather than being an individual matter between the employer and the employee, partly as a consequence of the development of labor law. This concept has implications on many issues ranging primarily from human health to social peace. The concept of Occupational Health and Safety has become increasingly important with the Industrial Revolution in the world and its historical development process has varied across societies. The concept of Occupational Health and Safety is still a developing field in our country. The link and relationship between the employer and the employee is a natural and necessary result of Labor Law. In this sense, the employer has a legal and constitutional duty to protect the employee. The employer must fulfill all obligations arising from occupational health and safety as per its protection duty and hence the obligation to employ occupational safety specialists. Otherwise, employers will have administrative, legal and criminal liabilities arising from the law, as well as conscientious responsibility due to accidents that may occur. In this context, the scope of this thesis consists of the Obligation of the Employer to Employ Occupational Safety Specialists in line with the legal regulations on Occupational Safety.