6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanlığı
Business medicine and Occupational Safety Expertise According to Law no. 6331
  1. Tez No: 456639
  2. Yazar: SELÇUK ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERTUĞRUL YUVALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İş Güvenliği, İş Güvenliği Uzmanlığı, İşyeri Hekimi, İşyeri Hekimliği, 6331 Sayılı Kanun, Occupational health and safety, occupational safety specialist, occupational physician
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
İş sağlığı ve iş güvenliği önlemleri, her şeyden önce çalışanların temel bir hakkı olarak kabul edilmektedir. Çalışanların sağlık ve güvenliklerinin korunması, risk ve kaza faktörlerinin asgari düzeye indirilmesi ile işyerinde sağlık ve güvenlik şartlarının sürekli olarak iyileştirilmesi için alınacak önlemler iş sağlığı ve güvenliğinin temel amacını oluşturur. İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla işverenin işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma yükümlülüğü öngörülmüştür. İşyeri hekimi; iş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş işyeri hekimliği belgesine sahip hekim biçiminde tanımlanmıştır( 6331 sayılı Kanun md3/1-ı). İş Güvenliği Uzmanı ise Usul ve esasları yönetmelikle belirlenen, iş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip, Bakanlık ve ilgili kuruluşlarında çalışma hayatını denetleyen müfettişler ile mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunları ile teknik elemanı ifade etmektedir (6331 sayılı Kanun md3/1-f) . 6331 sayılı İş sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda iş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimlerinin nitelikleri, görevleri, yetkileri ve sorumlulukları ayrıca düzenlenmiştir. Bunun yanında işverene karşı görevlerini etkin bir şekilde yerine getirebilmeleri için kanun koyucu özellikle iş sözleşmesinin feshine karşı güvenceler öngörmüştür. Bu sayede iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Safety and health at work measures is accepted as a basic right of the workers. Protecting the health and safety of workers, decreasing risks and accident factors to minimum level and measures in order to continuously improve safety and health conditions at work are the basic purposes fır safety and health at work. Workplace physicians ; occupational health and safety in the workplace has been authorized by the Ministry to serve the area was defined as medicine physician with the document. The Occupational Safety Specialists determined by regulation principles and procedures are authorized by the Ministry to carry out tasks in the field of occupational health and safety, job security with expertise in the document, the Ministry and supervise the work of life in their respective organizations inspector with engineering or architectural education of the faculties refers to the technical staff and alumni. Qualities of occupational safety specialists' and occupational physicians', their duties, their authorization, their responsibilities, their legal status and their occupational independency are tried to be mentioned. No. 6331 Occupational Health and Safety Act occupational safety specialists and occupational physicians nature of the duties , powers and responsibilities are also regulated. Besides, the Lawmaker employers to fulfill their duty to effectively anticipate especially important against the termination of the employment contract. In this way, the occupational health and safety service is intended to be carried out in a healthy way.